Το ρόδι, ένα αρχαίο φυτό που έχει αντέξει στους αιώνες, είναι γνωστό για την ικανότητά του να αναπτύσσεται σε δύσκολες συνθήκες. Παρά την πλούσια ιστορία του που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών, τα οφέλη του για την υγεία συνεχώς ανακαλύπτονται και εξετάζονται από τη σύγχρονη επιστήμη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ρόδι και το χυμό του φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιά, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά σε ποσότητες που μπορεί να ξεπερνούν τρεις φορές αυτές του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλαβερές ουσίες και μειώνουν τη φλεγμονή, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
Οφέλη του ροδιού για την υγεία του ροδιού
Καλύτερη υγεία της καρδιάς
Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν στην προστασία από ασθένειες στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας, όπως:
- Αθηροσκλήρωση, συσσώρευση χοληστερόλης και λίπους στις αρτηρίες σας που είναι μια κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων
- Υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία
Ο χυμός ροδιού έχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και ανθοξανθίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης ή της «κακής» χοληστερόλης, η οποία φράζει τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τη χοληστερόλη HDL ή την «καλή» χοληστερόλη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.
Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου
Σε ορισμένες πρώιμες μελέτες, τα ρόδια δείχνουν δυνατότητες πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων του πνεύμονα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.
Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη
Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 200 χιλιοστόλιτρων (λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι) την ημέρα χυμού ροδιού για 6 εβδομάδες μείωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο από σπόρους ροδιού μείωσε επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αν και δεν φαινόταν να αλλάζει τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που άρχισαν να πίνουν χυμό ροδιού παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Υποστηρίζει την πεπτική σας υγεία
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τα ρόδια μπορεί να έχουν πρεβιοτικά, ουσίες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα βακτήρια και άλλους ευεργετικούς οργανισμούς στο έντερο. Το μικροβίωμα του εντέρου σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία σας από χρόνιες ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), ο διαβήτης τύπου 2, οι παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι ολόκληροι σπόροι ροδιού έχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές.
Είναι τα ρόδια ασφαλή για όλους;
Μερικοί μπορεί να έχουν αλλεργία στα φρούτα του ροδιού, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διασταυρούμενη αντιδραστικότητα , για παράδειγμα, εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη σημύδας, μπορεί να εμφανίσετε αλλεργία σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του ροδιού. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές για αλληλεπίδραση του ροδιού και του χυμού ροδιού με συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη διαχείριση της χοληστερόλης. Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, να ελέγχετε πάντα με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.
Γενικά όμως το ρόδι και ο χυμός του φέρνουν οφέλη στην υγεία σας. Φυσικά αν και θεωρείται μια τροφή με πολλαπλά οφέλη, είναι σημαντικό να αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
πηγή: jenny.gr