Το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής έχει υποστηρίξει ότι διαφορετικοί τύποι ψωμιού προσφέρουν οφέλη για την υγεία και ότι τα ψωμιά από ορισμένα σιτηρά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Στο πλαίσιο μιας έρευνας στη χώρα, λοιπόν, ένα είδος ψωμιού αναδείχθηκε ως το πλέον κατάλληλο για την απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης. Ποιο είναι;
Σε κάθε ευκαιρία, οι ειδικοί τονίζουν ότι η επιλογή ψωμιού θα πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή όπως η επιλογή ενός καλού κρασιού. Συγκεκριμένα, συμβουλεύουν να μην αγοράζετε ποτέ ένα ψωμί χωρίς να κοιτάξετε την ετικέτα και να διαβάσετε τη λίστα των συστατικών. Αυτά είναι που θα σας υποδείξουν ποιο είναι καλύτερο να καταναλώσετε.
Το ψωμί σίκαλης στη μείωση της χοληστερόλης και την απώλεια βάρους
Το ψωμί σίκαλης ξεχωρίζει για την χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά—3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος—κάνοντάς το χρήσιμο για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.
Επίσης, οι φυτικές ίνες του μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι και βελτιώνουν την πέψη. Βοηθά επίσης στην εξάλειψη της «κακής»-LDL χοληστερόλης, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά προβλήματα και διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές.
«Το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε φωσφόρο, ο οποίος ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια, γεγονός που είναι ωφέλιμο τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για εκείνους που είναι ακόμη σε ανάπτυξη», σημειώνει το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής και προσθέτει:
«Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, καθώς και υγιή λιπαρά οξέα. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει το μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για χορτοφαγικές ή vegan διατροφές», συμπεραίνει.
Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος, το προζύμι σίκαλης επιτρέπει στη χλωρίδα του εντέρου να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πέρα από τα άλλα οφέλη του. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι όταν καταναλώνουμε ψωμί σίκαλης, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν πιο αργά, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για την υγεία μας.
Τα οφέλη του ψωμιού σίκαλης για δίαιτες απώλειας βάρους
Οι ειδικοί υγείας ανέφεραν ότι το ψωμί σίκαλης είναι κατάλληλο για δίαιτες απώλειας βάρους και μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, αλλά όχι σε υπερβολικές ποσότητες. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας έδειξε ότι τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στα οφέλη της υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση σίκαλης ολικής άλεσης, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιών που είναι πολύ πιο υγιεινά από τα «συνηθισμένα» ψωμιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Το προζύμι σίκαλης που χρησιμοποιείται για το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε γαλακτικά βακτήρια. Πέραν του ότι τα βακτήρια βοηθούν στη διαδικασία ζύμωσης, τροποποιούν επίσης τα βιοδραστικά συστατικά που βρίσκονται στη σίκαλη. Παράγουν αμινοξέα με διακλαδισμένη αλυσίδα και μικρά πεπτίδια που περιέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μεταξύ άλλων. Πολλές από τις ενώσεις που βρίσκονται στη σίκαλη επεξεργάζονται τα βακτήρια του εντέρου προτού απορροφηθούν από το σώμα.
Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Metabolomics», έδειξε ότι τα μικρόβια του εντέρου και τα μικρόβια που βρίσκονται στο προζύμι παράγουν ενώσεις που είναι μερικώς ίδιες. Ωστόσο, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν επίσης παράγωγα τριμεθυλογλυκίνης (TMG), γνωστά και ως βηταΐνη, που περιέχονται στη σίκαλη.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση σίκαλης προκαλεί πιο αργή μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι. Ένας σημαντικός παράγοντας που συντελεί στα οφέλη της σίκαλης είναι οι βιοδραστικές ενώσεις της, ή φυτοχημικά, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή αυτών των ενώσεων σε μορφή που μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από το σώμα, κάνοντάς τις να είναι πιο αποτελεσματικές.
Συμβουλές για την επιλογή του ψωμιού σίκαλης
Επίσης, ο Βρετανός καθηγητής διατροφής Tim Spector, ο οποίος επιλέγει ο ίδιος ψωμί σίκαλης, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην παραπλανώνται από ετικέτες όπως «υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες» στα ψωμιά.
«Το όριο για αυτή την ετικέτα είναι πολύ χαμηλό, μόνο γύρω από 6 γρ/100 γρ. Αντί γι’ αυτό, αναζητήστε έναν λόγο υδατανθράκων προς φυτικές ίνες (C:F) που να είναι μικρότερος από 5:1. Συνήθως επιλέγω ψωμί από αλεύρι σίκαλης ή αλεύρι ντίνκελ με όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους», τόνισε.
«Η έρευνα έχει δείξει ότι σε σύγκριση με το ψωμί ολικής αλέσεως, η σίκαλη φαίνεται να προκαλεί καλύτερες μεταβολικές και μικροβιακές αντιδράσεις και μας κρατά χορτάτους για περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε.
Πώς το προζύμι σίκαλης βοηθά στην πέψη του ψωμιού
Η επιλογή προζυμιού μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητα του ψωμιού, με μια μελέτη να δείχνει ότι το ψωμί από προζύμι προκαλεί σημαντικά λιγότερα συμπτώματα σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) από το ψωμί που παράγεται «βιομηχανικά» (δηλαδή γρήγορα και με μικρότερη διάρκεια ζύμωσης).
Πώς το ψωμί με προζύμι επηρεάζει τον τρόπο που γερνάτε – Τι λένε οι ειδικοί
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι περισσότερες εμπορικές μάρκες ψωμιών με προζύμι προσθέτουν χημικά, όπως εμπορική μαγιά αρτοποιίας, αρωματικές ύλες και γαλακτωματοποιητές, για να μιμηθούν τη γεύση του αληθινού προζυμιού σε λιγότερο χρόνο, οπότε ακόμη και αν αναγράφεται «προζύμι» στην ετικέτα δεν σημαίνει ότι παίρνετε ένα πιο υγιεινό προϊόν.
Πηγή: oloygeia.gr