Από μικρή ηλικία μας ενθαρρύνουν να καταναλώνουμε φρούτα, αλλά μπορεί να αναρωτηθούμε αν υπάρχει περίπτωση να το παρακάνουμε. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο άκρα: αυτοί που αποφεύγουν τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, και αυτοί που τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες για τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το σωστό είναι κάπου στη μέση, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου.
Μετά από πολλές μελέτες, οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση πέντε έως δέκα μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά για την καλύτερη υγεία. Παρά τις συστάσεις αυτές, τα φρούτα συχνά γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης, καθώς πολλοί τα κατηγοριοποιούν ως «καλά» ή «κακά», ή ακολουθούν τις εκάστοτε διατροφικές μόδες. Για παράδειγμα, οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη και οι φόβοι για τη φρουκτόζη έχουν οδηγήσει ορισμένους να αφαιρέσουν τα φρούτα από τη διατροφή τους, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη στα φρούτα είναι φυσική και πολύ λιγότερο επιβλαβής από την επεξεργασμένη ζάχαρη σε τροφές και σνακ, η οποία μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες παθήσεις και αύξηση βάρους.
Τα φρούτα είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η πρόσληψη φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη και διαβήτη τύπου 2. Αλλά θυμηθείτε να μην μένετε μόνο σε ένα είδος φρούτου. Η επιλογή μιας πολύχρωμης ποικιλίας φρούτων είναι σημαντική, καθώς κάθε χρώμα έχει το δικό της σύνολο μοναδικών φυτοχημικών χημικών ουσιών. Όταν δεν τρώμε φρούτα, αφαιρούμε ή μειώνουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που βοηθούν το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα και χάνουμε τις ίνες που συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού αλλά και στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, μια διατροφή που στερείται φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών όπως π.χ. στην εμφάνιση σκορβούτου εάν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη C, ή σε διάφορους τύπους αναιμιών.
Πόσα όμως φρούτα είναι αρκετά ή πάρα πολλά; Η γενική σύσταση για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι τουλάχιστον 400 γραμμάρια την ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων, αν και άλλες μελέτες ανεβάζουν τις απαιτούμενες μερίδες σε δέκα. Γενικά, θα πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι το ιδανικό είναι κάπου στη μέση και διαφέρει φυσικά για κάθε άτομο. Για όσους έχουν υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις ή στις ημέρες που εργαζόμαστε ή έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, τότε μπορεί να χρειαζόμαστε ελαφρώς μεγαλύτερες ποσότητες. Όσο πιο μεγαλύτερο ύψος και ιδανικό βάρος έχουμε τόσο περισσότερη ενέργεια και υδατάνθρακες χρειαζόμαστε. Οι άνδρες γενικά χρειάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, οι νεότεροι περισσότερο από τους ηλικιωμένους και τα δραστήρια άτομα περισσότερο από όσους έχουν χαμηλή δραστηριότητα.
Ο λόγος για τον οποίο συχνά σημειώνεται από τους ειδικούς ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες φρούτων κάθε μέρα είναι ότι, ενώ είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να είναι μια πηγή υδατανθράκων και σακχάρων, αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Και εξηγούν ότι αν τρώμε πάρα πολλά φρούτα όλη την ημέρα, μάλλον αντικαθιστούμε κάποιες άλλες σημαντικές ομάδες τροφίμων. Όπως πάντα, το μέτρο σε όλα είναι το σημαντικό. Τα φρούτα είναι υγιεινά και είναι σίγουρα μια καλύτερη επιλογή από το να καταφεύγουμε σε ανθυγιεινά έτοιμα επεξεργασμένα γλυκά. Θα πρέπει επίσης να πίνουμε με μέτρο φρουτοχυμούς καθώς παρέχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών.
Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες στα φρούτα τροφοδοτούν τη δραστηριότητα των κυττάρων, το πότε τα καταναλώνουμε παίζει επίσης ρόλο. Τρώγοντας πολύ μεγάλη ποσότητα αργά τη νύχτα ενώ βλέπουμε τηλεόραση ή σερφάρουμε στο διαδίκτυο, όταν δηλαδή ο οργανισμός μας δεν καίει πολλές θερμίδες, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το να φάμε π.χ. μπισκότα αλλά σίγουρα δεν θα κάψουμε όλους αυτούς τους υδατάνθρακες πηγαίνοντας λίγο αργότερα για ύπνο. Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε φρούτα πριν από κάποια φυσική δραστηριότητα και αν τα απολαμβάνετε πραγματικά το βράδυ, προσπαθήστε τουλάχιστον να περιορίσετε τη μερίδα, για παράδειγμα σε ένα φλιτζάνι σταφύλια σε αντίθεση με ένα μεγάλο βαθύ μπολ.
πηγή: itrofi.gr