Image
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 15:28 Επιστήμη
 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται έδρα Μικρασιατικών Σπουδών – “Το οφείλουμε στην ιστορία και στους προγόνους μας”

Η ίδρυση της νέας Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας Μικρασιατικών Σπουδών που θα στελεχωθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανακοινώθηκε στη σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως η ίδρυση αυτής της νέας Έδρας ήταν πρωτοβουλία της γνωστής βυζαντινολόγου και ιστορικού Ελένης- Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία σε συνεννόηση με την ηθοποιό και συγγραφέα Μιμή Ντενίση και με τη βοήθεια δωρητριών εταιρειών, έγινε σήμερα πραγματικότητα. Σκοπός της ίδρυσής της είναι να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες και ο πολιτισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και οι νέοι φοιτητές να διδαχθούν τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, που έχουν μείνει ανεξίτηλα στις καρδιές όλων.
 
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η σπουδαία Ελένη-Γλυκατζη Αρβελέρ έκανε παρέμβαση, υποστηρίζοντας πως μια μεγάλη πρωτοβουλία -που θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των Ελλήνων του Πόντου- επιτέλους έγινε πράξη, ενώ ευχαρίστησε την κα. Ντενίση για την προσφορά της στην ίδρυση της νέας Έδρας των Μικρασιατικών Σπουδών.
 
Σε δηλώσεις του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιος Κατρανίδης, τόνισε πως με τη πρωτοβουλία αυτή θα δοθεί γνώση στα νέα παιδιά όσα έζησαν οι πρόγονοι μας. «Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προχωράει στην δημιουργία της πρώτης επώνυμης Έδρας. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για 2 λόγους. Πρώτα από όλα το αντικείμενο της Έδρας Μικρασιατικές Σπουδές είναι κάτι που οφείλουμε στην ιστορία και στους προγόνους μας. Το ΠΑΜΑΚ έχει όλες τις δυνατότητες να συνδράμει σε αυτό μέσα από το τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών σπουδών. Είναι κάτι που έλειπε τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από τη πόλη. Νομίζω ότι με αυτή τη πρωτοβουλία κρατάμε τις μνήμες ζωντανές και δίνουμε τη γνώση στα νέα παιδιά. Εκτιμώ ότι στις αρχές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα μπορέσουμε να έχουμε σε λειτουργία την Έδρα των Μικρασιατικών Σπουδών», είπε ο κ. Κατρανίδης.
 
Από την πλευρά της, η συγγραφέας και ηθοποιός Μιμή Ντενίση, ανέφερε πως η ιδέα για την ίδρυση της νέας αυτής Έδρας ξεκίνησε έπειτα από δική της παράσταση. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τους απογόνους των Μικρασιατών που μετά από 100 χρόνια βλέπουν να μπαίνει στην επίσημη Παιδεία το θέμα του πολιτισμού της Μικράς Ασίας. Αυτό όλο ξεκίνησε από μια παράσταση που έκανα και επί 10 χρόνια σκεφτόμουν με την αγαπημένη μου Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ, πώς θα γίνει η έδρα αυτή. Την πρόταση την έκανα στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ και όλα τα μέλη του ήταν πρόθυμοι από την αρχή να τη χρηματοδοτήσουν. Πιστεύω ότι άργησε να υλοποιηθεί γιατί έπρεπε να γίνει στο σωστό Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι το ΠΑΜΑΚ. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είναι η προσφυγομάνα που λέμε όλοι και πιστεύω ότι βρήκε το σωστό του μέρος. Ελπίζω ότι πολλοί νέοι και όχι μόνο, θα θελήσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αυτή την έδρα, γιατί θα μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την μαγειρική και τα έθιμα της Μικράς Ασίας. Το θεωρούσα ντροπή να υπάρχουν έδρες Οθωμανικών και Βαλκανικών σπουδών και να μην υπάρχει ο μικρασιατικός κόσμος», τόνισε.
 
«Η χρηματοδότηση ξεκίνησε από μια ιδέα της Ελένης-Γλύκατζη Αρβελέρ που τη μετέφερε σε μένα η κυρία Μιμή Ντενίση. Όταν ακούσαμε την ιδέα ενθουσιαστήκαμε. Έτσι λοιπόν πήραμε τη πρωτοβουλία πέντε εταιρείες του ΣΕΒΕ να χρηματοδοτούν αυτή την Έδρα και έτσι σήμερα αυτή γίνεται πραγματικότητα. Αυτό γίνεται με σκοπό να διδαχθούν οι Έλληνες φοιτητές τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και να διδαχθούν τα γεγονότα που έγιναν εκεί», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων σύμβουλος Optimabank ανέφερε πως: «Μελετώντας το παρελθόν χτίζουμε τις βάσεις για τα θεμέλια του μέλλοντος και ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού αποτελεί η Μικρά Ασία. Σήμερα τιμούμε την Μικρά Ασία, δημιουργώντας την Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μία ενέργεια την οποία από τη πρώτη στιγμή η Optimabank αγκάλιασε και με χαρά και σεβασμό υποστήριξε».
 
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, κληρικοί καθώς και στελέχη του στρατού.

Κάντε Like το daypress.gr