Image
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 20:15 Διεθνή
 

Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Απέκτησε «στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο στρατός της χώρας του έπληξε την Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Ταυτόχρονα προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει τη χώρα του.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ότι έπληξε την Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς και είπε ακόμη πως αν χρησιμοποιήσει υπερηχητικά όπλα κατά της Ουκρανίας, θα προειδοποιήσει τους πολίτες.

Σε περίπτωση «κλιμάκωσης», συνέχισε ο Πούτιν, «θα απαντήσουμε συμμετρικά» και δήλωσε έτοιμος για οποιοδήποτε σενάριο.

«Σε συνθήκες μάχης πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με μια μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου. Η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ο στόχος επιτεύχθηκε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ έκαναν λάθος παραβιάζοντας τη συμφωνία για την εξάλειψη των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Μετέφεραν τα πυραυλικά τους συστήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Nωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε πως η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και επτά πυραύλους κρουζ, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στο Ντνίπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης το αμφισβητούν.

Το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εντός ρωσικού εδάφους έχει κλιμακώσει την ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ήδη το Κίεβο έχει πλήξει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την περιοχή του Μπριάνσκ με έξι πυραύλους ATACMS από τους οποίους δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αναθεώρησε το πυρηνικό δόγμα της χαμηλώνοντας το όριο για τη χρήση πυρηνικών, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη χρήση Storm Shadow πυραύλων δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο ή τοποθέτηση.

Αρχηγός στρατού της Βρετανίας: «Έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν κι απόψε»

Λίγο πριν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, είχε προηγηθεί η δήλωση του αναπληρωτή αρχηγού του βρετανικού επιτελείου άμυνας, στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας είναι έτοιμες να πολεμήσουν απέναντι στον ρωσικό στρατό «απόψε» εάν ο Πούτιν εισβάλει σε άλλο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρομπ Μάγκουαν. «Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτό το δωμάτιο θα έπρεπε να έχει ψευδαίσθηση ότι αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους συναντούσαμε σε αυτόν τον αγώνα».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι βουλευτές ρώτησαν τον Μάγκουαν την Πέμπτη πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να φτάσουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης από τη Ρωσία.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία - Έχει βεληνεκές 5.800 χλμ
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς το Ντνίπρο, χωρίς να διευκρινίσει τον τύπο του πυραύλου.

Λίγο αργότερα όμως, όπως μετέδωσε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν ένας RS-26 Rubezh.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν τόσο ισχυρό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τι είναι ο RS-26 Rubezh

Ο εν λόγω βαλλιστικός πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μια κεφαλή (είτε πυρηνική είτε συμβατική) βάρους έως και 1.200 κιλών, ωφέλιμο φορτίο ισοδύναμο με τρεις πυραύλους Iskander μαζί, σύμφωνα με το eutoday.net.

Σε αντίθεση με τους πυραύλους Iskander που καθοδηγούνται με ακρίβεια, ο RS-26 είναι σχετικά μη δοκιμασμένος και ενδέχεται να μην διαθέτει ακρίβεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς.

Ωστόσο, ο πύραυλος επιτυγχάνει ταχύτητες 5 Mach ή και μεγαλύτερες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση με υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το Patriot ή το NASAMS.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων - μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) - η κατηγορία με το μεγαλύτερο βεληνεκές - μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 5.500 km (3.418 μίλια).

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr