Η γάτα αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτιμήσεις του μάρκτινγκ καθώς προκαλεί θετικά συναισθήματα και γίνεται viral σε TikTok και μιμίδια. Όμως ακόμα και πολύ πριν μπουν στη ζωή μας τα social media βλέποντας μία γάτα πολλοί από εμάς νιώθαμε άμεσα πιο ευχάριστα.
Αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς κάθε συμπεριφορά του ναζιάρικου αυτού ζώου, από το γουργουρητό μέχρι το «γατίσιο φιλί»- σφίξιμο των ματιών συνοδευόμενο από αργό άνοιγμα και κλείσιμο τους- παρουσιάζει συναρπαστικά ευεργετική επίδραση στην ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία, σύμφωνα με το The Conversation.
Η γάτα είναι εκ φύσεως ελεύθερο πνεύμα και ο χαρακτηρισμός της ως ιδιόκτητο ζώο την «προσβάλει», καθώς μας πείθει να τη θεωρούμε παιδί μας. Σε μια μελέτη 1.800 Ολλανδών ιδιοκτητών γάτας, οι μισοί δήλωσαν ότι η γάτα τους σημαίνει οικογένεια για αυτούς. Ένας στους τρεις έβλεπε τη γάτα του ως παιδί ή καλύτερο φίλο και τη θεωρούσε πιστή και ενσυναισθητική.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες αποτελούν ισάξιο οικογενειακό μέλος με το σκύλο. Οι γάτες απολαμβάνουν την φροντίδα ενός μωρού, λόγω της τάσης τους να αναπτύσσουν τύπους νιαουρισμάτων που εναρμονίζονται με το ανθρώπινο ένστικτο της προστασίας.
Αίσθηση του σκοπού
Ιδιοκτήτες γατών αναφέρουν ότι η «φροντίδα της γάτας» αυξάνει την ευχαρίστηση και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους. Εντούτοις, τα οφέλη της σχέσης αυτής, εξαρτώνται από το πώς σχετιζόμαστε με τη γάτα. Αναλυτικότερα, μια έρευνα έδειξε ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που υιοθετούν μια «περιστασιακής μορφής σχέση» με τη γάτα, όσους έχουν «απομακρυσμένη» αλληλεπίδραση ή μια σχέση «συν-εξάρτησης», οι τελευταίοι αναπτύσσουν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό και ως εκ τούτου, παρατείνουν την ευζωία τους.
Προστασία του «μυ της μακροζωίας», της καρδιάς
Πολλές μελέτες, έχουν επαληθεύσει τον περιορισμένο κίνδυνο θνησιμότητας των ιδιοκτητών γάτας, από καρδιαγγειακές παθήσεις (λ.χ. εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια). Βέβαια, αν και παρατηρείται η μείωση αυτού του κινδύνου στους ιδιοκτήτες γάτας, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποδώσουν την αιτία αποκλειστικά στο χαριτωμένο ζωάκι. Επιπλέον, η συγκατοίκηση με μια γάτα, έχει συσχετιστεί με ορισμένες θετικές αλλαγές στον ανθρώπινο εντερικό μικροβιόκοσμο, ιδίως στις γυναίκες (π.χ. βελτιωμένος έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη φλεγμονή).
Ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας
Πέρα από την γενική συσχέτιση της ευεξίας με την επαφή με τις γάτες, για τους καταθλιπτικούς ανθρώπους, το χάιδεμα ή το παιχνίδι με αυτές, έχει αποδειχθεί ότι απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μάλιστα, έρευνα σε βετεράνους, πρεσβεύει ότι όσοι είναι περισσότερο αρνητικά φορτισμένοι, τείνουν να προσκολλώνται στη γάτα τους για να ανακτούν την ευτυχία τους. Δηλώσεις όπως: «οι γάτες μου είναι ο λόγος που σηκώνομαι το πρωί», είναι ενδεικτικές της αδιαμφισβήτητης αυτής τονωτικής δύναμης.
Ωστόσο, στη σχέση γάτας-ανθρώπου, υπάρχουν ορισμένοι αποθαρρυντικοί παράγοντες, όπως:
ο ψυχικός αντίκτυπος μιας πιθανής ασθένειας του τρισχαριτωμένου ζώου: μελέτη έχει διαβεβαιώσει ότι οι ιδιοκτήτες που συγκατοικούν με γάτες που έχουν επιληψία, μπορεί να επιβαρύνουν την κλινική τους εικόνα (το 1/3).
η τοξοπλάσμωση: είναι ένα παράσιτο που εκκρίνεται στα κόπρανα της γάτας και μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο. Έτσι οι άγριες κυρίως γάτες, ενδέχεται να προξενήσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τοξόπλασμα, έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά η μετάδοση στις εγκύους, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια ή να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό.
οι αλλεργίες: η αλλεργία μπορεί να προκληθεί όταν η γάτα γλείφει τη γούνα της και έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους, έχει αλλεργία στις γάτες. Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία ότι η αλληλεπίδραση αυτή βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης άσθματος ή αλλεργικών αντιδράσεων, γεγονός που οφείλεται στις αλλαγές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό μας αυτή η ιδιαίτερη σχέση.
Πηγή: ygeiamou.gr