Με τον ερχομό του φθινοπώρου και τις κρύες μέρες, τα πορτοκάλια γεμίζουν τα σούπερ μάρκετ, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για την κατανάλωση χειμερινών φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των μανταρινιών.
Όπως πάντα γνωρίζαμε, τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε νερό, γεγονός που τα καθιστά ένα τέλειο διουρητικό φρούτο για τα νεφρά. Αλλά πέρα από αυτό, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στα νεφρά.
Αυτό είναι που το καθιστά ένα ιδιόμορφο φρούτο, καθώς από τη μία δίνει οφέλη, αλλά μπορεί και να τα στερήσει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πραγματικές ιδιότητες που φέρνει το πορτοκάλι στον οργανισμό. Τίποτα, λοιπόν, που να μην μπορεί να διορθωθεί με μια μέτρια κατανάλωση. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει αυτό το φρούτο με την πλούσια πορτοκαλί όψη και τη γλυκιά γεύση εσπεριδοειδών, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, ειδικά για τα άτομα που έχουν ήδη πρόβλημα με την υγεία των νεφρών τους.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των πορτοκαλιών στα νεφρά
Υπάρχει μια διατροφική διχογνωμία όταν μιλάμε για τις ιδιότητες των πορτοκαλιών, γιατί ενώ από τη μια πλευρά γίνεται λόγος για φυσικό διουρητικό, από την άλλη απαιτείται προσοχή λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Όπως λέγεται, η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών σας, αν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό.
Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα πορτοκάλια δεν έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σε προβλήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια, τα νεφρά δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν την περίσσεια καλίου και αυτό περνάει απευθείας στο αίμα. Αυτό, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, μπορεί να οδηγήσει σε οτιδήποτε, από μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς έως την πιο σοβαρή περίπτωση καρδιακής προσβολής. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τα άτομα με νεφρική βλάβη είναι το πολύ ένα μεσαίου μεγέθους κομμάτι πορτοκάλι την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.
Τα οφέλη των πορτοκαλιών για τα νεφρά
Ωστόσο, σε άτομα που δεν έχουν αντενδείξεις για τα νεφρά, η μέτρια κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κιτρικό οξύ. Αυτό το κιτρικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο στα ούρα, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού κρυστάλλων ή λίθων στα νεφρά. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό (90%) συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ενυδάτωσης των νεφρών, επιτρέποντας στα νεφρά να φιλτράρουν καλύτερα τα απόβλητα που δεν χρειάζεται ο οργανισμός, βοηθώντας τα έτσι να λειτουργούν σωστά.
Τα πορτοκάλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις, ιδίως τα αντιοξειδωτικά, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στην υγεία των νεφρών. Βοηθούν στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης, η οποία είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων και σε διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα νεφρά. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι τα οφέλη των πορτοκαλιών μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κύριες ομάδες.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι ιδανικά για την πρόληψη του κρυολογήματος και άλλων κοινών λοιμώξεων, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά τους βοηθούν στη μείωση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος, προάγοντας έτσι ένα υγιές χόριο. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα πορτοκάλια προάγουν την εντερική διέλευση και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, γεγονός που βελτιώνει την πέψη.
Πηγή: healthstat.gr