Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσεις συζητήσεις για την Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτό, όπως σημείωσε το Κρεμλίνο, δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις του για το τερματισμό του πολέμου.
«Ο πρόεδρος δεν είπε ποτέ ότι οι στόχοι αλλάζουν. Αντίθετα, έχει επανειλημμένα πει πως παραμένουν οι ίδιοι», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και εάν είναι πρόθυμος να τροποποιήσει τους όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Όλα όσα έχουν τεθεί ως όροι αφορούν τα συμφέροντα της ασφάλειας της χώρας μας, τα συμφέροντα ασφάλειας του ρωσικού λαού που ζει εκεί (σ.σ. στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό). Επομένως δεν γίνεται λόγος για κάποια αλλαγή».
Οι όροι της Μόσχας
Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 14 Ιουνίου, έθεσε εκ νέου δημόσια τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου: Η Ουκρανία, όπως είχε πει, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις όποιες σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το σύνολο των τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία (Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια).
Η Ουκρανία έχει απορρίψει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, υποστηρίζοντας πως θα ισοδυναμούσε με συνθηκολόγηση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να επιμένει στο «σχέδιο νίκης», που - ανεπίσημα - έχει απορριφθεί στα βασικότερα σημεία του από την πλειονότητα των δυτικών ηγεσιών, με πρώτη την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Δυτικοί αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει ως «λίστα ευσεβών πόθων», υπογραμμίζοντας πως πέρα από ανεφάρμοστα σημεία περιλαμβάνει και αιτήματα που ενέχουν περισσότερους κινδύνους, παρά οφέλη.
«Απορίες» από Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα το μέγεθος της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δαπανούν ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο σε μια αδιέξοδη σύγκρουση. Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, που δημόσια ενώπιον του Ζελένσκι έχει επισημάνει πως έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν, έχει ισχυριστεί πως μπορεί να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας πως «το τανγκό χρειάζεται δύο» και πώς το Κίεβο θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος στις δηλώσεις του για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο σχεδιάζει να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση. «Αν πρόκειται για κάτι γρήγορο, σημαίνει απώλειες για την Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Απλώς δεν καταλαβαίνω ακόμη πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ενδεχομένως δεν ξέρουμε κάτι, δεν τον βλέπουμε».
«Νομίζω θα μιλήσουμε»
Σημειώνεται πως ο Πούτιν συνεχάρη την Πέμπτη τον Ντόναλντ Τραμ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές και τον επαίνεσε για το θάρρος που έδειξε σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του. Είπε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία είναι άξιες προσοχής.
Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC ότι δεν είχε μιλήσει με τον Πούτιν μετά τη νίκη του στις εκλογές, αλλά «νομίζω ότι θα μιλήσουμε». Ερωτηθείς για μια πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, ο Πεσκόφ είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να αναφερθεί ακόμη και ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. «Αλλά ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι παρέμενε ανοιχτός για διάλογο», τόνισε.
Το Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα διέψευσε αναφορές ότι ο Τραμπ είχε μιλήσει με τον Πούτιν από τότε που έφυγε από την εξουσία, αφότου ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του «War», επικαλούμενος ανώνυμο συνεργάτη του Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι οι δύο τους ενδέχεται να έχουν επικοινωνήσει έως και επτά φορές από τότε που ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2021.
Πηγή: ieidiseis.gr