Αλλαγή ευρωπαϊκών Συνθηκών: Η τσεχική Προεδρία τεστάρει τα νερά
Η Τσεχία ξεκίνησε την εξάμηνη θητεία της στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ με την προετοιμασία ενός ερωτηματολογίου για τα μέλη της Ένωσης, προκειμένου να κατανοήσει εάν και πού οι χώρες θα ήταν ανοικτές σε αλλαγές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Το ερωτηματολόγιο θα επικεντρωθεί στις «αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών, ιδίως μέσω της ρήτρας passerelle», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός ΕΕ Mikuláš Bek στη EURACTIV Τσεχίας.
Η συνθήκη της Λισαβόνας του 2007, η οποία διέπει τη λειτουργία της ΕΕ, περιλαμβάνει τις λεγόμενες ρήτρες passerelle που μπορούν να αλλάξουν τις απαιτήσεις της συμφωνίας χωρίς να απαιτείται πλήρης αλλαγή της συνθήκης.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση μιας ρήτρας passerelle για την κατάργηση της ψηφοφορίας ομοφωνίας σε ορισμένους τομείς πολιτικής, κυρίως στην εξωτερική πολιτική, θα απαιτούσε τη συμφωνία όλων των υπουργών της ΕΕ στο Συμβούλιο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μεταρρύθμιση των Συνθηκών αποτελεί μια συνεχιζόμενη αλλά κυρίως θεωρητική συζήτηση στους κύκλους των Βρυξελλών εδώ και δεκαετίες, η οποία απέκτησε μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό τοπίο της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, μαζί με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), το πείραμα διαβουλευτικής δημοκρατίας της ΕΕ, όπου οι πολίτες είχαν λόγο όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής της ένωσης.
Ο Bek παραδέχθηκε ότι η «ισχυρή» σύσταση των πολιτών της ΕΕ να εγκαταλείψουν την ομόφωνη ψηφοφορία είναι ένα «πολιτικά αμφιλεγόμενο και πολύ αμφισβητούμενο ζήτημα».
«Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχει χώρος για κάποιες μετατοπίσεις», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός ΕΕ.
Όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIVΤσεχίας, η ειδική πλειοψηφία, – ένα σύστημα ψηφοφορίας σύμφωνα με το οποίο για μια απόφαση θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 15 από τις 27 χώρες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, – στο σύνολο της πολιτικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά απίθανη.
Από την άλλη πλευρά, το τέλος της ομοφωνίας είναι δυνατό σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κατάλογοι κυρώσεων.
«Θα θέλαμε τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν, από τη δική τους οπτική γωνία, τα σημεία στα οποία μπορούν να φανταστούν τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία», εξήγησε ο Bek.
Η CoFoE ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου με μια τελική τελετή στο Στρασβούργο, όπου ο Emmanuel Macron παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της πρότασής του για τη διεύρυνση και η Ursula Von der Leyen άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Dubravka Šuica δήλωσε στη EURACTIV ότι τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο σχετικά με την αλλαγή των συνθηκών, η οποία θα είναι το τελευταίο μέσο για την παρακολούθηση των συστάσεων των πολιτών.
Ο Bek παραδέχτηκε ότι η έρευνα συνδέεται με την έκκληση για τη Συνέλευση να ανοίξει τις συνθήκες, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε επίσημα στις αρχές Ιουνίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), δήλωσε ο Bek.
Σύμφωνα με το άρθρο 48 των Συνθηκών της ΕΕ, το Συμβούλιο πρέπει να ψηφίσει με απλή πλειοψηφία για το αν θα εξετάσει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έναρξη της Συνέλευσης για το άνοιγμα των Συνθηκών.
Η προθυμία των κρατών μελών να συζητήσουν τέτοιες αλλαγές ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. «Ένας σημαντικός αριθμός [από αυτά] θεωρεί μη ρεαλιστικό ότι μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη από τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι θα υπάρχουν πολύ επείγοντα ζητήματα στο τραπέζι, όπως η ενέργεια πριν από τον επερχόμενο χειμώνα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην φιλελεύθερο ευρωβουλευτή και συνταγματολόγο Andrew Duff, το Συμβούλιο πρέπει να απαντήσει επίσημα στους νομοθέτες της ΕΕ εντός της 9ης Οκτωβρίου, αλλιώς, αυτοί μπορούν «να μηνύσουν το Συμβούλιο στο Δικαστήριο για παράλειψη δράσης στο ψήφισμά του».
Για να αντιδράσει, υπάρχουν διάφορες επιλογές, «συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να συγκληθεί Συνέλευση, που ενδεχομένως θα προετοιμαστεί από μια ανεξάρτητη ομάδα προβληματισμού», δήλωσε ο Bek.
Το Βερολίνο βλέπει την κατάργηση της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, ένα από τα βαριά θύματα της ΕΕ, είναι από καιρό υπέρμαχος της μεταρρύθμισης της ΕΕ και επί του παρόντος εντείνει τις προσπάθειές της για την κατάργηση της απαίτησης ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz προειδοποίησε για τις συνέπειες της διχόνοιας μεταξύ των κρατών μελών και προέτρεψε για τη μεταρρύθμιση της Ένωσης, καθώς η ΕΕ δεν αντέχει πλέον τα εθνικά βέτο.
«Η μόνιμη διχόνοια, η μόνιμη διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών μας αποδυναμώνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιο σημαντική απάντηση της Ευρώπης στην Zeitenwende είναι: Ενότητα», έγραψε ο Scholz σε άρθρο του στην FAZ την Κυριακή.
Ο Scholz τόνισε ότι η διατήρηση αυτής της ενότητας θα είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν όλο και πιο πολυπολικό και γεωπολιτικό κόσμο.
«Για μένα αυτό σημαίνει το τέλος του εγωιστικού μπλοκαρίσματος των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη μέλη. Τέρμα τα εθνικά πήγαινε-έλα που βλάπτουν την Ευρώπη στο σύνολό της. Απλώς δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια των εθνικών βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ακουγόμαστε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων».
Μέχρι στιγμής, ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν έχει αντιμετωπιστεί με πρωτοφανή ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της έλλειψης φυσικού αερίου, οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μπορούσε να καταρρεύσει, με την Ουγγαρία να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους γείτονες της ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Scholz, θα ήταν τώρα καιρός να κλείσουν οι γραμμές σε όλους τους τομείς όπου η ΕΕ αγωνίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό να βρει λύσεις – όπως η μεταναστευτική πολιτική, η οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής άμυνας και η τεχνολογική κυριαρχία.
«Η Γερμανία θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα αυτό τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Scholz.