\Σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg κατακεραυνώνει, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Δανειστών που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως είναι προδικασμένη η αποτυχία της.
Αναλυτικά γράφει:
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Δανειστών δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες και αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι. Καμίας πλευράς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από αυτό το «γαϊτανάκι», ούτε της Ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ και κυρίως ούτε του ελληνικού λαού.
Για ακόμα μια φορά η δόση «ξεκλειδώθηκε» χωρίς να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ είχε δίκιο πως το θέμα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και έπρεπε να είχε εμμείνει στη θέση του. Η νέα συμφωνία, όπως και οι προηγούμενες, δεν καταφέρνει να καταλάβει αυτό που όλοι οι άλλοι βλέπουν, δηλαδή πως το ελληνικό χρέος με την υπάρχουσα μορφή δεν είναι βιώσιμο.
Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υποκριθεί πως δεν γνωρίζει για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Η Αθήνα «υποσχέθηκε» πλεόνασμα 3.5% έως το 2022 και κοντά στο 2% έως το 2060. Είναι αλήθεια πως τα φετινά αποτελέσματα της Ελλάδας ήταν υπεράνω προσδοκιών και η ανοδική τάση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων τα επόμενα χρόνια αλλά η ιδέα πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την οικονομία σε αυτά τα επίπεδα για τέσσερις δεκαετίες είναι γελοία.
Το πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ μετά από αυτή την απόφαση μπορεί να είναι μόνιμο. Παραμένει εταίρος σε ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. (…)
Είναι αλήθεια πως η Ευρώπη έχει στηρίξει την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, με τρία πακέτα διάσωσης που συνολικά αγγίζουν τα 326 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ευρωζώνη έχει παραχωρήσει μεγάλες περιόδους χάριτος, έχει καθυστερήσει τη φάση ωρίμανσης των δανείων και έχει μειώσει τους τόκους. Αποτέλεσμα αυτών των παραχωρήσεων είναι το ότι οι δόσεις της Αθήνας για την ώρα είναι διαχειρίσιμες.
Αυτό όμως θα αλλάξει και πλησιάζει η εποχή που οι δόσεις της Αθήνας θα είναι δυσβάστακτες.
Όλα αυτά είναι κατανοητά, από όλους.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία, μια συμφωνία που θα προσφέρει ελάφρυνση χρέους και σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Ίσως η Ευρώπη προτείνει αυτό ακριβώς το σχέδιο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά δεν είχε κανένα λόγο να μην το κάνει από τώρα.
Bloomberg