Εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισορροπίες (και συμφωνίες) και στο εσωτερικό της για να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι σαφές ότι το μήνυμα των δανειστών είναι ότι χωρίς την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας είναι σαφές ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την δεύτερη αξιολόγηση.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο της ψήφιση του αφορολόγητου και αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται εξ αποστάσεως τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι η διάρκεια του μακροχρόνιου «κόφτη» και η μορφή τους μέτρου της περικοπής των συντάξεων το θέμα καθώς και το καυτό θέμα των εργασιακών.
Ωστόσο, εκκρεμεί από την ελληνική πλευρά μια συνολική απάντηση για την πρόταση των δανειστών η οποία δεν έχει πάρει ακόμη την μορφή της επιστολής αλλά συζητείται ως σενάριο εργασίας.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε μια καθυστέρηση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης με το Μαξίμου ακόμη να αρνείται να πάρει αποφάσεις μη θέλοντας να ακυρώσει την Πρωθυπουργική εξαγγελία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης έχουν μείνει λίγο πολύ έκθετοι να βλέπουν τις ημέρες να περνούν χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο για το ελληνικό θέμα.
Τούτο δε παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερώσει και το κόμμα για τις συνέπειες της καθυστέρησης σε αυτό το χρονικό σημείο.
Ειδικότερα, αν δεν υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία ούτε και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα ούτε και μετά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την Δευτέρα.
Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup του Φεβρουαρίου και πλέον το πρόγραμμα θα κινείται με δανεικό χρόνο αφού σε λίγες μέρες θα κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία της Ολλανδία και πλέον τα χρονικά περιθώρια για λήψη απόφασης για την Ελλάδα γίνονται ασφυκτικά.
Αν οι θεσμοί δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα τότε χάνεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου όταν θα επανεξετάζονταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μέχρι και πρόσφατα η ελληνική πλευρά είχε την ελπίδα η συνεδρίαση αυτή να ήταν εκείνη που θα έβαζε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ Αν χαθεί και αυτή η προθεσμία τότε ακόμη και αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να περιμένει την επόμενη αντίστοιχη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο για την ένταξη της στο QE.
Τέλος ένας μόνιμος φόβος του οικονομικού επιτελείο είναι και το θέμα του χρέους. Ο προβληματισμός που αφορά την λύση για το χρέος ακόμη και αν τελικά η Ελλάδα δεχθεί τα πάντα για να συνεχίσει το πρόγραμμα. Θα δεχθεί τότε η Γερμανία να δώσει πρόωρα την λύση για το χρέος ή θα επιχειρήσεις να καθυστερήσει πάλι τις εξελίξεις. Είναι που μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει.
enikonomia