Πολλοί συνταξιούχοι απογοητεύτηκαν με το γεγονός πως οι συντάξεις Μαΐου δεν καταβλήθηκαν πριν από το Πάσχα. Φέτος δεν πήραν ούτε έκτακτο επίδομα για τις πασχαλινές αγορές. Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πότε θα πληρωθούν και φαίνεται ότι θα μπουν και πάλι νωρίτερα.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής για τις συντάξεις Μαΐου ανά Ταμείο:
Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχων μισθωτών & μη μισθωτών από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών). Θα φανούν στα ΑΤΜ από το απόγευμα της Πέμπτης 24 Απριλίου.
Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Θα φανούν στο ΑΤΜ από το απόγευμα της Παρασκευής 25 Απριλίου.
Συντάξεις: Εξέλιξη με τα αναδρομικά για 500.000 δικαιούχους
Οριστική διευθέτηση στο πολυετές ζήτημα των αναδρομικών που διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι επιχειρεί ο ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα από μια νέα οργανωμένη παρέμβαση για την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης σε περισσότερες από 10.000 εκκρεμείς υποθέσεις.
Ήδη υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «επιτάχυνση επίλυσης εκκρεμών αγωγών ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων», με σκοπό την εκκαθάριση εντός 11 μηνών των διαδικασιών που αφορούν αναδρομικά ποσά για περίπου 500.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Μέσω της εν λόγω σύμβασης, δρομολογείται η επιτάχυνση των δικών που αφορούν αιτήματα για επιστροφή ποσών, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αλλά και αναδρομικά από καταργήσεις δώρων και επιδομάτων αδείας στους συνταξιούχους της κύριας ασφάλισης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, περίπου 500.000 πολίτες έχουν ήδη καταθέσει ομαδικές αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και αναμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι όλοι θα δικαιωθούν, καθώς μεταξύ των εκκρεμών φακέλων περιλαμβάνονται και χιλιάδες αγωγές για τις οποίες οι αποφάσεις των δικαστηρίων ενδέχεται να είναι υπέρ του ΕΦΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των Διοικητικών Πρωτοδικείων, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά, αποτελώντας τροχοπέδη στην απονομή δικαιοσύνης. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η ανάθεση του έργου έγινε σε πλήρη συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ομαδοποίησης αγωγών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, καθώς καθυστερούσε η συμπλήρωση του διοικητικού φακέλου και η καταγραφή των απόψεων της διοίκησης. Οι καθυστερήσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με τον μεγάλο όγκο των ομαδικών αγωγών και τον αριθμό των εμπλεκόμενων πολιτών.
Με τη νέα σύμβαση, προβλέπεται συγκέντρωση όλων των εκκρεμών αγωγών από τις τοπικές διευθύνσεις των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε μία κεντρική διαχειριστική δομή. Θα δημιουργηθεί επίσημο αρχείο με πλήρη καταγραφή των υποθέσεων, θα δοθεί προτεραιότητα βάσει ημερομηνίας εκδίκασης και θα ακολουθήσει αρχική κατηγοριοποίηση ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς (π.χ. μείωση σύνταξης, κατάργηση δώρων).
Επιπλέον, θα καταγραφούν οι θέσεις του Φορέα για κάθε υπόθεση, ενώ θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία από τα παλιά μηχανογραφικά συστήματα των πρώην ταμείων.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκδοση τελικού εγγράφου από τον ΕΦΚΑ, το οποίο θα υπογράφεται και θα αποστέλλεται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές μέσω ειδικής εφαρμογής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 11 μηνών και αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της ταλαιπωρίας για χιλιάδες πολίτες, την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων και τη συνολική επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Πηγή: ieidiseis.gr