Η Αποκαθήλωση του Θεανθρώπου είναι μία από τις πιο δραματικές και φορτισμένες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας, που κορυφώνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής με την περιφορά του Επιταφίου. Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης τελείται και φέτος σε ναούς όλης της χώρας.
Το τελετουργικό τελείται περίπου στις 12:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Αναπαριστά με σεβασμό και ιερότητα το γεγονός της Αποκαθήλωσης του Ιησού από τον Σταυρό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια. Είναι η στιγμή όπου η Εκκλησία θρηνεί σιωπηλά την απόλυτη θυσία του Θεανθρώπου, λίγο πριν το Σώμα Του τοποθετηθεί στον τάφο.
Βήμα Βήμα
Καθώς ο ιερέας αναγινώσκει τα Ευαγγέλια που περιγράφουν την ώρα του θανάτου του Χριστού, το εκκλησίασμα στέκεται σιωπηλό. Στο κέντρο του ναού δεσπόζει ο Εσταυρωμένος. Σε αυτή τη στιγμή, ο ιερέας, με αργές, τελετουργικές κινήσεις, κατεβάζει την αναπαράσταση του Σώματος του Χριστού από τον Σταυρό – συχνά μία υφασμάτινη μορφή ή μία μικρή εικόνα του Εσταυρωμένου – και την τυλίγει σε λευκό σεντόνι.
Το σεντόνι συμβολίζει το ύφασμα στο οποίο τύλιξε ο Ιωσήφ από Αριμαθαίας το σώμα του Ιησού πριν τοποθετηθεί στον τάφο. Ο ιερέας μεταφέρει τη μορφή στο Ιερό Βήμα ή στο Κέντρο του Ναού, ενώ ψάλλεται ο ύμνος:
«Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου σε νεκρὸν ὁ Ἰωσὴφ καθελὼν…», σε ήχο πένθιμο που αγγίζει την καρδιά κάθε πιστού.
Τα πρόσωπα των πιστών συχνά δακρύζουν. Πολλοί σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι. Μητέρες κρατούν τα παιδιά τους σιωπηλά. Σε κάποιους ναούς, γυναίκες μεταφέρουν το «σώμα» του Χριστού μέσα σε ανθοστόλιστο ύφασμα και τοποθετούν το Άχραντο Σώμα στον Επιτάφιο, που έχει ήδη στολιστεί με άνθη από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Από την Αποκαθήλωση στην ελπίδα της Ανάστασης
Η Αποκαθήλωση είναι η απόλυτη έκφραση του θρήνου της Εκκλησίας για τον θάνατο του Ιησού. Δεν είναι απλώς τελετουργικό: είναι βιωματική πράξη, που φέρνει τον πιστό πιο κοντά στο μυστήριο της Θυσίας, της ταπείνωσης και τελικά της λύτρωσης.
Αποτελεί, όμως, και το απαραίτητο πέρασμα προς την προσμονή της Ανάστασης. Η Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται με τον Επιτάφιο Θρήνο και την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων και των χωριών, ενώ η Αποκαθήλωση παραμένει η πιο σιωπηλή, πιο εσωτερική, ίσως και πιο συγκλονιστική στιγμή της ημέρας.
Σε πολλούς ναούς της Ελλάδας, η συμμετοχή των πιστών είναι καθολική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και άθεοι ή λιγότερο θρησκευόμενοι, συμμετέχουν από σεβασμό στην παράδοση. Η Αποκαθήλωση δεν είναι μόνο θρησκευτική πράξη· είναι συλλογικό βίωμα και πολιτιστική ρίζα, βαθιά χαραγμένη στο σώμα και τη μνήμη της Ορθόδοξης Ελλάδας.
Πηγή: newsbeast.gr