Η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα τα νησιά των Κυκλάδων. Στην Πάρο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους στις λάσπες, με αποτέλεσμα το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τους λόγους που ειδικά η Πάρος δέχτηκε τόνους νερού και σημειώθηκαν καταστροφές εξήγησε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. «Είχαμε σύγκλιση ανέμων. Αυτός ο σφοδρός νοτιοανατολικός άνεμος συνάντησε τον βοριά και η συνύπαρξη ουσιαστικά έφτιαξε ένα σχεδόν στάσιμο σύμπλεγμα καταιγίδων πάνω από τις Κυκλάδες και την Πάρο. Όμως η Πάρος έχει δεδομένη ορογραφία. Δεν έβρεξε μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Έβρεξε πολύ περισσότερο στα υψώματα του νησιού, στις πιο ορεινές», ανέφερε.
Όπως είπε «δεδομένα από ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς δείχνουν ότι έπεσε πολύ παραπάνω νερό στα υψώματα της Πάρου, δηλαδή από τις Λεύκες και πάνω, ξεπεράσαμε τους 100 τόνους ανά στρέμμα, αυτό το νερό κινήθηκε προς τις φυσικές λεκάνες απορροής που είναι η Νάουσα και είναι αυτό το ποτάμι που δημιουργήθηκε».
Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα έρθει αποκλιμάκωση
Σύμφωνα με την Νικολέτα Ζιακοπούλου τις επόμενες ώρες και στις πληγείσες περιοχές με υφέσεις και εξάρσεις, θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. Δηλαδή και στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, σε Κρήτη, Κυκλάδες, πιθανώς πρόσκαιρα και σε Μαγνησία και Πιερία.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα έρθει αποκλιμάκωση, όμως η αστάθεια στα ηπειρωτικά θα μείνει.
Τα νησιά πάντως μια καλή «ανάσα» θα την πάρουν, με βελτιωμένο καιρό.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πάρος και η Μύκονος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Πάρου και Μυκόνου για έναν μήνα, έπειτα από σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν οι δήμαρχοι των δύο περιοχών, προκειμένου να διαχειριστούν τις συνέπειες που προέκυψαν από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας.
Στην σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την Πάρο αναφέρεται:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου, της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες-κατολισθήσεις) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στις 31-03-2025 στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 30 Απριλίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Ο δήμαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς με σχετική δήλωσή του, επισημαίνει:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Παπαευσταθίου για την άμεση αποδοχή του αιτήματος κήρυξης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών και τοπικών υπηρεσιών, προκείμενου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας.
Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα».
Στην σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την Μύκονο αναφέρεται:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυκόνου, της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν
στις 31-03-2025 και 01-04-2025 στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 30 Απριλίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Πηγή: enikos.gr