Image
Τρίτη 01 Απριλίου 2025 15:55 Υγεία
 

Η διατροφική αξία της φέτας: Σε τι βοηθάει τον οργανισμό

Η χώρα μας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας. Έτσι η φέτα αποτελεί ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.

Το παραδοσιακό μας τυρί το απολαμβάνουμε πολύ συχνά και είναι απαραίτητο σε όλα τα ελληνικά τραπέζια. Γνωρίζετε, όμως, τι μας προσφέρει διατροφικά;

Ποια η διατροφική αξία του εθνικού μας τυριού

Η φέτα είναι μακράν το πιο διαδεδομένο τυρί στην Ελλάδα και αποτελεί σχεδόν θεμέλιο λίθο της διατροφής του μέσου Έλληνα. Το τυρί φέτα έχει πολλαπλές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παρέχει 100 θερμίδες ανά μερίδα.

Η φέτα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που σημαίνει ότι πρέπει να κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή χώρα, η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οποίου οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον της παραπάνω περιοχής, τόπου ή χώρας και του οποίου η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία γίνονται εντός της εν λόγω οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Περιοχές παραγωγής που μπορούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία να βάζουν την ετικέτα και να παράγουν φέτα είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος και η Λέσβος (Μυτιλήνη). Αρκετές επίσημες προσπάθειες έχουν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη, αλλά δεν απέδωσαν και ισχύει ο νόμος για απαγόρευση παραγωγής φέτας στην Κρήτη, της οποίας η παραγωγή ονομάζεται λευκό τυρί όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός τον περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Έχει ευχάριστη γεύση και συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό σε σαλάτες και διάφορες μεσογειακές συνταγές. Η φέτα παρασκευάζεται στη χώρα μας από την αρχαιότητα και μάλιστα αναφέρεται στα κείμενα του Όμηρου στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στο μύθο του Κύκλωπα Πολύφημου. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και γίδινου σε αναλογία 60:30. Η φέτα, όπως όλα τα είδη τυριών, περιέχει μικρές ποσότητες λακτόζης και ως εκ τούτου μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη (hypolactasia).

Παρόμοια τυριά τα οποία παρασκευάζονται από γάλα αγελάδας ή μείγμα με αγελαδινό γάλα ονομάζονται λευκά τυριά άλμης και παράγονται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας π.χ. τελεμές. Πρέπει να τονιστεί ότι το τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα υστερεί ποιοτικά από αυτό που παρασκευάζεται με αιγοπρόβειο γάλα και δεν πρέπει να ονομάζεται φέτα.

Γνωρίζετε, όμως, τι μας προσφέρει διατροφικά;

Η φέτα είναι λευκό τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει συνήθως εύθραυστη μάζα με ακανόνιστες οπές, ειδικό άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Ωριμάζει σε διάστημα δύο μηνών.

Φέτα θερμίδες: Μια μερίδα τυρί φέτα, η οποία ζυγίζει περίπου 38 γρ., παρέχει περίπου 100 θερμίδες. Επειδή η φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και γίδινου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θερμίδων ανά μερίδα ορισμένες φορές να είναι ελαφρώς υψηλότερος, ανάλογα με τον παραγωγό και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού. Μάλιστα, από τις 100 θερμίδες που παρέχει η μια μερίδα τυρί φέτα, οι 71 θερμίδες προέρχονται αποκλειστικά από τα λιπαρά.

Φέτα λιπαρά: Η συνολική περιεκτικότητα της φέτας σε λίπος ανά μερίδα (38γρ.) είναι 8 γρ., η οποία αποτελεί το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε λίπη. Ωστόσο, τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν τα 6 γρ. αυτού του συνόλου, δηλαδή περίπου 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει 101 mg ω3 και 124 mg ω6 λιπαρά οξέα.

Φέτα χοληστερίνη: Μια μερίδα τυρί φέτα περιέχει 34 mg χοληστερίνης, η οποία αποτελεί το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Φέτα πρωτεΐνες: Μια μερίδα τυρί φέτα παρέχει περίπου 5 γρ. πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Είναι πλήρης πρωτεΐνη αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Φέτα βιταμίνες: Μια μερίδα φέτα παρέχει 0,3 mg ριβοφλαβίνη, 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, και 0,6 mg βιταμίνης Β12, 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α (3%), θειαμίνη (4%), βιταμίνη Β6 (8%), χολίνη (5,9%), νιασίνη (2%), φυλλικό οξύ (3%), βιταμίνη Κ (1%), παντοθενικό οξύ (4%) και βιταμίνη Ε.

Φέτα μέταλλα: Μια μερίδα τυρί φέτα παρέχει 187 mg ασβέστιο, 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου παχέος εντέρου και τις ημικρανίες. Μάλιστα, το ασβέστιο το οποίο προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τη φέτα, είναι καλύτερο από τα συμπληρώματα ασβεστίου. Η φέτα είναι επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, παρέχοντας 128 mg, 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Άλλες σημαντικές ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στη φέτα είναι σίδηρο (1%), μαγνήσιο (2%), μαγγάνιο (1%), σελήνιο (8%), ψευδάργυρο (7%) και κάλιο (1%).

Η μια μερίδα φέτα περιέχει 424 mg νάτριο, η οποία αντιστοιχεί στο 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της φέτας σε αλάτι, τα άτομα με υπέρταση ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, θα πρέπει την καταναλώνουν ξαλμυρισμένη. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει προσλαμβάνουν έως 2.300 mg νάτριο την ημέρα, ενώ τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο θα πρέπει να προσλαμβάνουν μέχρι 1500 mg νάτριο την ημέρα. Μια δίαιτα υψηλή σε νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Επειδή το τυρί φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και όχι σε κάθε γεύμα. Παρ ‘όλα αυτά, τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει η φέτα είναι σημαντικά και καλό είναι να καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το τυρί φέτα από πρόβειο γάλα μπορεί να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα.

Πηγή: athensmagazine.gr

Κάντε Like το daypress.gr