Image
Τρίτη 01 Απριλίου 2025 15:50 Διεθνή
 

Οι 10 ισχυρότεροι σεισμοί του πλανήτη: 9,5 Ρίχτερ, διάρκεια 10 λεπτά - Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί

Με αφορμή τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη, θα δούμε την αιματηρή λίστα των Ρίχτερ που άφησαν ιστορία, με τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής αλλά και την υφήλιο.

Μόλις μερικές δεκαετίες έχουν περάσει από τον ισχυρότερο σεισμό που βίωσε ο πλανήτης στη σύγχρονη ιστορία του. Οι πρόσφατοι μεγάλοι σεισμοί που βλέπουμε μέσα από τις ειδήσεις, φαντάζουν «παιχνιδάκι» μπροστά στα Ρίχτερ που καταγράφηκαν το 1960 στη Χιλή.

9,5 Ρίχτερ στη Χιλή

Στις 22 Μαΐου 1960, ο πρώτος σεισμός μιας φρικτής ακολουθίας έπληξε κυρίως τη Βαλδίβια της Χιλής ενώ το επίκεντρο καταγράφηκε στην περιοχή Κανιέτε. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό έφτασε μέχρι την Αλάσκα, είχε ύψος τα 25 μέτρα και διάρκεια – ρεκόρ τα 10 λεπτά! Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ενώ μελέτες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις έξι χιλιάδες.

9,1 Ρίχτερ στον Ινδικό Ωκεανό

Ήταν η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 2004, όταν 9,1 Ρίχτερ χτύπησαν τη Σουμάτρα στην Ινδονησία. Το χειρότερο όμως δεν ήταν τόσο ο σεισμός όσο το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς έφτασε μέχρι τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής! Ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι.

9,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα

Το 1964, συνέβη ένα σεισμικό γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως ο Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας ή ο «Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής». Ήταν Παρασκευή 27 Μαρτίου, όταν ξαφνικά μια σεισμική δόνηση μεγέθους 9,2 Ρίχτερ χτύπησε την κεντρική και νότια Αλάσκα. Προκλήθηκε τσουνάμι άνω των 60 μέτρων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Διήρκησε 4 λεπτά και 38 δευτελόπτα και ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που καταγράφηκε στην ιστορία των ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής, και η δεύτερη πιο ισχυρή δόνηση που έχει ποτέ μετρηθεί από σεισμογράφο. Παρήγαγε ρευστοποιήσεις, κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και άλλα φαινόμενα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην περιοχή.

9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Στα πιο πρόσφατα τώρα, στις 11 Μαρτίου του 2011, ο σεισμός Tohoku ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία. Είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και προκάλεσε ένα τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της χώρας, με κύματα ύψους έως και 40 μέτρων. Η φυσική καταστροφή προκάλεσε τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενώ πάνω από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

9 Ρίχτερ στις ΗΠΑ

Πίσω στο μακρινό 1700, καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ. Είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και επίκεντρο τη βορειοδυτική περιοχή Cascadia. Ακολούθησε τσουνάμι, σύμφωνα με γραπτά Ιαπώνων χρονογράφων, που έκαναν λόγο για ζημιές ενώ υπολογίζεται πως έγινε το βράδυ της 26ς Ιανουαρίου.

9 Ρίχτερ στη Ρωσία

Στις 4 Νοεμβρίου 1952, ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη χερσόνησο Καμτσάτκα στη Ρωσία. Αν και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, η απομακρυσμένη θέση του επίκεντρου και λόγω της αραιοκατοικημένης περιοχής, περιόρισε τον αριθμό των νεκρών σε 10.000 έως 15.000 άτομα. Προκάλεσε ένα μεγάλο τσουνάμι το οποίο έπληξε τη Χαβάη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

8,8 Ρίχτερ στη Χιλή

Έναν χρόνο πριν, το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου του 2010, ισχυρός σεισμός θα ξαναπλήξει τη Χιλή. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν 8,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Μαουλέ, που συνοδεύτηκε από ένα καταστροφικό τσουνάμι. Περίπου 525 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο έμειναν άστεγοι.

8,8 Ρίχτερ σε Εκουαδόρ και Κολομβία

Επιστρέφουμε στο μακρινό 1906, όταν σεισμική δόνηση επίσης 8,8 Ρίχτερ σάρωσε το Εκουαδόρ και την Κολομβία, προκαλώντας ένα τσουνάμι που ταξίδεψε μέχρι την Καλιφόρνια και την Ιαπωνία! Παρά το μέγεθός του, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν σχετικά περιορισμένες, φτάνοντας τους 1.500 νεκρούς.

8,7 Ρίχτερ στις Νήσους Ρατ

Το έτος 1965, νωρίς το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου, σεισμός 8,7 Ρίχτερ έπληξε τις Νήσους Ρατ στην Αλάσκα. Προκάλεσε τσουνάμι που ξεπέρασε τα 10 μέτρα στο νησί Σέμια, αλλά ευτυχώς άφησε σχετικά μικρές ζημιές και κανένα θύμα.

7 Ρίχτερ στην Αϊτή

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ο φονικός σεισμός της Αϊτής, στις 10 Ιανουαρίου του 2010, που μπορεί να ήταν μόνο 7 Ρίχτερ, αλλά άφησε πίσω του ανυπολόγιστους νεκρούς. Υπολογίζεται πως φτάνουν μεταξύ 250.000 και 300.000! Οι υλικές ζημιές από τον σεισμό ήταν εξαιρετικά μεγάλης έκτασης. Ανάμεσα στα δεκάδες κτήρια που κατέρρευσαν, συγκαταλέγονται και το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Πηγή: athensmagazine.gr

Κάντε Like το daypress.gr