Διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα από τα ερείπια ξενοδοχείου στη Μιανμάρ, τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, καθώς οι διασώστες και οι κάτοικοι σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων.
Η γυναίκα εντοπίστηκε κάτω από τα χαλάσματα του ξενοδοχείου Great Wall στην πόλη Μανταλέι και απεγκλωβίστηκε έπειτα από 60 ώρες, ύστερα από επιχείρηση πέντε ωρών από κινεζικές, ρωσικές και τοπικές διασωστικές ομάδες, σύμφωνα με ανάρτηση της κινεζικής πρεσβείας στο Facebook.
«Βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», ανέφερε η ανακοίνωση, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.700.
Από την άλλη, η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές από τη χούντα που κυβερνά τη χώρα, ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 2.028. Το πρακτορείο Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει άμεσα τον νέο απολογισμό.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στέλνει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια για περίπου 23.000 επιζώντες του σεισμού στην κεντρική Μιανμάρ.
Το Μανταλέι μετράει τις πληγές του
Το Μανταλέι βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την Παρασκευή (28/03) και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Μιανμάρ, καθώς και ζημιές στη γειτονική Ταϊλάνδη.
«Οι ομάδες μας στο Μανταλέι συμμετέχουν στην κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά το γεγονός ότι βιώνουν και οι ίδιες το τραύμα αυτής της καταστροφής», δήλωσε η Noriko Takagi, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Μιανμάρ.
«Ο χρόνος είναι κρίσιμος, καθώς η Μιανμάρ χρειάζεται την παγκόσμια αλληλεγγύη και υποστήριξη μπροστά σε αυτή τη συντριπτική καταστροφή».
Βοήθεια από άλλες χώρες
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτονικές χώρες που έχουν στείλει βοήθεια και διασωστικές ομάδες, ενώ προσωπικό ανθρωπιστικής στήριξης έχουν αποστείλει η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οικονομική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων «μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μιανμάρ».
Σε δήλωσή της, η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι μια ομάδα έκτακτης ανταπόκρισης της USAID -υπηρεσίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με δραστικές περικοπές χρηματοδότησης υπό την κυβέρνηση Τραμπ- αναπτύσσεται στη Μιανμάρ.
Μπανγκόκ
Την ίδια στιγμή, στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με ό,τι μέσα διαθέτουν, όπως γερανούς και εκπαιδευμένα σκυλιά, τη αναζήτηση 76 ανθρώπων που πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Chadchart Sittipunt, δήλωσε ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν, παρότι το κρίσιμο χρονικό περιθώριο των 72 ωρών πλησιάζει.
«Η αναζήτηση θα συνεχιστεί ακόμη και μετά τις 72 ώρες, επειδή στην Τουρκία άνθρωποι επέζησαν για μια ολόκληρη εβδομάδα κάτω από τα χαλάσματα. Οι έρευνες δεν έχουν ακυρωθεί», τόνισε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μηχανήματα σάρωσης εντόπισαν πιθανές ενδείξεις ζωής κάτω από τα χαλάσματα και ότι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά διάσωσης έχουν επιστρατευθεί για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα σημεία όπου ενδέχεται να βρίσκονται παγιδευμένοι άνθρωποι.
«Έχουμε ανιχνεύσει ασθενή σημάδια ζωής και υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία», υπογράμμισε.
Η Ταϊλάνδη την Κυριακή ανέφερε επισήμως 18 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί εάν δεν βρεθούν ζωντανοί οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους στο εργοτάξιο.
Μαίνεται ο εμφύλιος στη Μιανμάρ
Ο καταστροφικός σεισμός έχει επιτείνει τη δυστυχία στη Μιανμάρ, μια χώρα ήδη βυθισμένη στο χάος λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε μετά το πραξικόπημα του 2021, όταν η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi.
Ένοπλη ομάδα ανταρτών κατήγγειλε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ εξακολουθούν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε χωριά, παρά την καταστροφή από τον σεισμό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς κρίσιμες υποδομές της χώρας των 55 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι, έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, καθυστερώντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος έχει ήδη διαλύσει την οικονομία και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.