Υπουργικές κόντρες, απεύθυνση στα εκλογικά ακροατήρια, αγωνία για κινητοποιήσεις ακόμα και για απώλεια συνδικαλιστικών ενώσεων, είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους υπουργοί και βουλευτές τις τελευταίες ώρες ζητούν με αναρτήσεις και δηλώσεις τους οι αυξήσεις που δοθήκαν στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να δοθούν και στους υπόλοιπους ενστόλους.
Η παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη προφανώς στόχευε πέραν του δικαίου του αιτήματος και τον Υπουργό Άμυνας ο οποίος με τον τρόπο που έγιναν οι ανακοινώσεις των αυξήσεων στις ένοπλες δυνάμεις φαινόταν να παίρνει “όλη τη δόξα” αυτού του θετικού μέτρου.
Και ο υπουργός υγείας που δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για την επόμενη μέρα δεν επρόκειτο ποτέ να αφήσει ο υπουργός άμυνας να βγει ως ο μόνος κερδισμένος από μια τέτοια ρύθμιση.
Η παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες ότι θα στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τέλους καθαρά και έντιμα και δεν θα πατάει σε δύο βάρκες, πέραν όλων των άλλων έγινε και για αυτονόητους λόγους λειτουργίας του δικού του υπουργείου αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία όλων των σωμάτων ένστολων σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία καθώς ξεκινά η αντιπυρική περίοδος αλλά και η τουριστική σεζόν.
«Πως θα περπατήσει η σεζόν εάν πυροσβέστες και λιμενικοί κάνουν τη δουλειά τους απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι τους» αναρωτιούνται γαλάζιοι βουλευτές.
Άλλοι βουλευτές προσθέτουν ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει να αντιμετωπίσει απεργιακές κινητοποιήσεις ένστολων μέσα στο καλοκαίρι οι οποίες θα γίνονται και θα είναι δικαιολογημένες λόγω της αδικίας που υφίστανται. «Έχουμε πάρει τα μηνύματα λένεκαι πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα».
Η ενόχληση και τα τηλεφωνήματα του Μητσοτάκη
Η ξαφνική “ανταρσία” υπουργών και βουλευτών έχει προκαλέσει την ενόχληση του πρωθυπουργού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σηκώσει και το τηλέφωνο εμμέσως ή αμέσως.
Επισημαίνεται ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργοί ζητούν δημοσίως αυξήσεις χωρίς να έχουν έρθει σε προσυνεννόηση ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με το οικονομικό επιτελείο.
Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε με τις δημόσιες παρεμβάσεις αύριο θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τις οποίες θα προκύπτει ότι η πολιτική των αυξήσεων θα αφορά όλους τους ένστολους.
Όμως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτές οι αυξήσεις θα έχουν άμεση εφαρμογή ή ο ορίζοντας τους θα είναι η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Όμως και ως προς αυτό υπάρχει διχογνωμία καθώς πολλοί βουλευτές αναφέρουν ότι η υπόθεση έτσι όπως εξελίσσεται δεν αντέχει να πάει μέχρι τη ΔΕΘ και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εδώ και τώρα το δημοσιονομικό χώρο και τον τρόπο να προχωρήσει στις αυξήσεις και των υπολοίπων ενστόλων.
Κυβερνητικές πηγές σε συνέχεια της ενοχλήσεις του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι για να υπάρξουν αυξήσεις και για τα υπουργεία προστασίας του πολίτη και ναυτιλίας θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν και εκείνοι σε περιστολή δαπανών αντίστοιχων με αυτή που έκανε ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο άμυνας.
Σε αναβρασμό και οι βουλευτές
Όμως πέραν από τους υπουργούς και τις υποκρυπτόμενες ή μη υπουργικές κόντρες υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που τις τελευταίες ώρες με αναρτήσεις τους ζητούν οι αυξήσεις να επεκταθούν σε όλους τους ενστόλους.
Το βασικό κίνητρο αυτής της χειμαρρώδους αντίδρασης είναι η απεύθυνση προς τα εκλογικά ακροατήρια των βουλευτών. Πολύ εκλέγονται σε περιοχές όπου το 50% της εκλογικής τους βάσης είναι ένστολοι.
Ένας από τους βουλευτές που τοποθετήθηκαν δημοσίως τις προηγούμενες ώρες μιλώντας ανάμεσα στα άλλα ανέφερε «πάλι εμείς θα απορροφήσουμε την γκρίνια; Δεν γίνεται υπάρχει μεγάλη γκρίνια από τους υπόλοιπους ένστολους. Πέραν του γεγονότος ότι ο χειρισμός αυτός δείχνει και μία διάκριση. Δεν υπάρχουν ένστολα παιδιά και ένστολα αποπαίδια».
Μάλιστα όταν ρωτήθηκε εάν οι δηλώσεις και των βουλευτών έχουν στόχο τον υπουργό άμυνας ήταν σαφής: «Καθόλου, ο Δένδιας μια χαρά διαπραγματεύτηκε για τους δικούς του και μαγκιά του. Τον παραδέχομαι. Μπράβο του που εξασφάλισε το κοινό του δικού του υπουργείου. Πρέπει όμως κι εμείς να δούμε το δικό μας εκλογικό ακροατήριο».
Άλλοι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν τις δύο ήττες που υπέστη η Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα σε συνδικαλιστικές εκλογές, στην κεντρική ένωση επιμελητηρίων Ελλάδος με την ήττα Γιάννη Μπρατάκου και την ήττα της Ματίνας Παγώνη στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Βλέπουν λοιπόν να υπάρχουν κίνδυνοι και σε τρία αλλά συνδικαλιστικά πεδία σε αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες εάν δεν διορθωθεί η αδικία με τις αυξήσεις μόνο στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Από τα πυρά των βουλευτών δεν ξεφεύγει ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο ορισμένοι βουλευτές χαρακτηρίζουν ως «αναντικατάστατους πεφωτισμένους».
Θα πρέπει να βρουν τον τρόπο και το δημοσιονομικό χώρο για να διορθώσουν την αδικία αναφέρουν στοχεύοντας τον υφυπουργό εθνικής οικονομίας Θάνο Πετραλιά.
.topontiki.