Νέος «πονοκέφαλος» -και μάλιστα εκ των έσω- προέκυψε για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς υπουργοί και «γαλάζια» στελέχη, έχουν ξεκινήσει να ζητούν, οι αυξήσεις μισθών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (28/3) για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να επεκταθούν και στους ένστολους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Ο πρώτος που «χτύπησε» ήταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του, αρχικά χαρακτήρισε ως «απόλυτα δίκαιη» την αύξηση αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας, ωστόσο, στη συνέχεια να επεκταθεί και υπόλοιπους ένστολους.
«Η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως δίκαιη. Το ίδιο επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Οι υπηρεσίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας, και οι υψηλές ευθύνες που αναλαμβάνουν οφείλουν να αντανακλώνται και στις αποδοχές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Το πρωί της Κυριακής (30/3) τη «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αν και παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν ορθή κίνηση, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει αναλόγως να γίνουν αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας».
«Το σύνολο όλων αυτών των αντρών και γυναικών που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας επιτελεί ύψιστο έργο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Αμέσως μετά τον Βασίλη Κικίλια ήρθε η σειρά του Άδωνη Γεωργιάδη να «χτυπήσει», εκφράζοντας μάλιστα τη «βεβαιότητα» ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να επεκταθούν οι αυξήσεις και στα τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Υγείας.
Έντονη αντίδραση αστυνομικών – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις
Οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις -μόνο- στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν την Παρασκευή, λίγο μετά τις ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έκανε λόγο για διχαστικό και παράλογο διαχωρισμό, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο διαχωρισμός αυτός παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για το χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου των ένστολων.
Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:
«Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα διαχρονικά οικονομικά μας αιτήματα σε σχέση με τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, δεσμεύσεις και αποφάσεις, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να συγχαρούμε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο ΔΕΝΔΙΑ για τη σημερινή εξαγγελία της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μέτρα που σίγουρα θα αποτελέσουν ανάσα και ανακούφιση για τους δικαιούχους συναδέλφους μας και πρέπει αυτό να αναγνωρισθεί και να πιστωθεί στους εμπνευστές τους.
Όμως, σύμφωνα με το Νόμο 4472/2017 και συγκεκριμένα με το Άρθρο 123, καθορίζεται ενιαίο ειδικό μισθολόγιο για «Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής».
Τίθενται, επομένως, ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
Κατά πόσον οι σημερινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης αφορούν το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;
Πρόκειται να εφαρμοστούν οι αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις μονομερώςκαι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, παραβιάζοντας την ακολουθούμενη αναπόσπαστη και αδιαίρετη, έως τώρα, μισθολογική πολιτική – κοινή για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς;
Πρόκειται, άραγε, για ειλημμένη πολιτική απόφαση δημιουργίας ενός ξεχωριστού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς με πρωτοβουλία του κ. ΥΕΘΑ, ή μήπως διακρίνεται πίσω από όλα αυτά, άλλο ένα φιάσκο λανθασμένης πληροφόρησης ως προς το εύρος των δικαιούχων των όποιων νέων αυξήσεων;
Εάν πρόκειται για το τελευταίο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσφατη αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των ενστόλων, αφορά το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Νόμος 5167/2024).
Πώς λοιπόν γίνεται το Δεκέμβριο του 2024 να αποτελούμε όλοι ένα ενιαίο σύνολο και το Μάρτιο του 2025 να εξαγγέλλεται ο διαχωρισμός σε πατρικίους και πληβείους που θα αμείβονται διαφορετικά; Αυτός ο διχαστικός και παράλογος διαχωρισμός είναι κατάφορα αντισυνταγματικός, παραβιάζοντας πρώτα και κύρια την αρχή της ίσης μεταχείρισης και κατά δεύτερον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για το χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων.
Είναι προφανές ότι, ως Ομοσπονδίες είμαστε κάθετα απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις, τις καταδικάζουμε και προειδοποιούμε έγκαιρα τους εμπνευστές τους να μην προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν θα περιλαμβάνουν το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τέλος, καλούμε τα μέλη μας σε εγρήγορση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα εφόσον η κυβερνητική πρωτοβουλία περιοριστεί και μείνει στο σημερινό πεδίο εφαρμογής των εξαγγελιών της. Αλλιώς, η επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα δυστυχώς δεν θα είναι μόνο θρησκευτικά μεγάλη…».
πηγή: ieidiseis.gr