Εδώ και περίπου μια δεκαετία, ο χρόνος που περνάμε προσκολλημένοι στα κινητά, τα τάμπλετ ή τους υπολογιστές μας έχει αυξηθεί ραγδαία, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή η συνήθεια, που δυστυχώς έχει υιοθετηθεί ακόμα και από μικρά παιδιά, βλάπτει την υγεία μας σε κάθε επίπεδο - κοινωνικά, σωματικά, ψυχικά - και συνεπώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη να βάλουμε ένα «φρένο» στις ατελείωτες ώρες που χάνουμε από τη ζωή μας, κάνοντας σκρολ σε μία οθόνη.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων αδυνατεί να αναγνωρίσει ή να συνειδητοποιήσει πόσες ώρες της ημέρας του βρίσκεται εκτεθειμένος σε μια οθόνη, αγνοώντας με αυτό τον τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο εθισμός στην τεχνολογία έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, καθώς οι αριθμοί ολοένα και αυξάνονται, γεγονός που κρύβει πολλούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Έχει παρατηρηθεί πως από την εφηβεία μέχρι και την ηλικία των 40, το κινητό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο προέκταση του χεριού μας και έτσι πλέον δεν είναι υπερβολικό να χρησιμοποιούμε τον όρο εξάρτηση. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν δεν αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο ζωή μας, οι συνέπειες αυτού του εθισμού θα «χτυπήσουν» την πόρτα μας.
#1 Επηρεάζει τη σωστή στάση σώματος
Η πολύωρη χρήση του κινητού προκαλεί τη μετατόπιση του κεφαλιού προς τα εμπρός, γεγονός που επιβαρύνει τους μύες στην πλάτη και τον αυχένα. Αυτή η αλλαγή στη στάση του σώματος είναι επίπονη, ενώ συχνά είναι υπεύθυνη για τους επίμονους πονοκεφάλους που μας ταλαιπωρούν. Χειροπράκτες υποστηρίζουν πως ο υπερβολικός χρόνος στο κινητό συμβάλλει στην αποδυνάμωση των μυών του άνω μέρους της πλάτης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μυοσκελετικής δυσλειτουργίας.
#2 Συμβάλλει στην αύξηση του βάρους
Το συνεχόμενο σκρολ στην οθόνη του κινητού μας ενισχύει την καθιστική ζωή, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Η απότομη αύξηση βάρους, η εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών παθήσεων είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που είναι πιθανό να αποκτήσουμε.
#3 Καταπονεί τα μάτια
Τα μάτια επηρεάζονται πρώτα και περισσότερο απ’ όλα από τις ώρες που περνάμε μπροστά στο κινητό ή τον υπολογιστή μας. Η έκθεση στο μπλε φως τα καταπονεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και πονοκεφάλους. Η υπερβολική εστίαση σε ψηφιακές συσκευές για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πιθανό να αποβεί καταστροφική για τα μάτια μας.
#4 Αυξάνει το άγχος
Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ο χρόνος στο κινητό σου σε χαλαρώνει, στην πραγματικότητα σου δημιουργεί επιπλέον άγχος. Σύμφωνα με ψυχολόγους, τα social media έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν στρες και έξτρα πίεση, βάζοντας τους χρήστες στη διαδικασία να συγκρίνουν συνεχώς τις ζωές τους με άλλους ή να θεωρούν τους εαυτού τους υποδεέστερους από κάποιους άλλους.
#5 Προκαλεί διαταραχές στον ύπνο
Η έκθεση στο μπλε φως τις βραδινές ώρες διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης. Ως εκ τούτου, νιώθουμε έντονη ανάγκη για κατανάλωση ζάχαρης ή υδατανθράκων, που θα μας προσφέρουν την ενέργεια που δεν καταφέραμε να δώσουμε στον εαυτό μας μέσα από τον ύπνο. Ταυτόχρονα, όμως, θα επιβαρύνουν την υγεία μας, προκαλώντας μας ακόμα και δυσφορία ή υπερένταση κατά τις βραδινές ώρες.
πηγή: jenny.gr