''Το Ημεολόγιο ενός τρελλού΄ του Νικολάι γκόγκολ από την Ομάδα Εκτός των Τειχών στο Θεατροδρόμιο για 2 παραστάσεις
Η Ομάδα Εκτός των Τειχών παρουσιάζει ξανά την περσινή της επιτυχία,για 2 μόνο παραστάσεις, το μοναδικής ψυχολογικής ακριβείας έργο του Νικολάι Γκόγκολ ‘’Το ημερολόγιο ενός τρελλού’’. Το΄΄Ημερολόγιο΄΄, γραμμένο το 1835, αποτελεί ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό κείμενο του ίδιου του συγγραφέα και αποτελεί μια πολύ προσωπική απόπειρα κατανόησης της ψυχικής ασθένειας. Ο ίδιος ο Γκόγκολ είχε περιπέτειες με την ψυχική του υγεία. Θρησκομανής πλέον, προς το τέλος, για να σώσει την ψυχή του -σαν ένα είδος αυτοκτονίας – σταματά να τρώει. Θα πεθάνει από ασιτία στις 4 Μαρτίου του 1852 σε ηλικία μόλις 43 ετών.
Το έργο: ‘Ενας τρελλός, ένας ιδιαίτερος, ένας απορριπτέος, ένας απόβλητος υπαλληλάκος, ένας καλλιτέχνης της ζωής ‘’παίζει’’ στο δωμάτιό του σαν παιδάκι. Έχει την κούνια του, κάνει κολάζ, χορεύει, τραγουδάει, παίζει ρόλους, γράφει ημερολόγιο, κρατάει σε ένα μπαούλο τα πιο ακριβά αντικείμενα και τις αναμνήσεις του, μετατρέπει τα αντικείμενα σε ό,τι εκείνος φαντάζεται, ξύνει τα μολύβια του αφεντικού του…Μόνο που όταν βγαίνει έξω στην κοινωνία, αυτά τα ‘’παιχνίδια’’ ακυρώνονται σαν επικίνδυνα για την κοινωνία και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Αυτή του την τόσο κατακόρυφη καταβύθιση στα ενδότερα της ψυχής του, την μοναξιά και τις τάσεις μεγαλομανίας του, θα την πληρώσει με ‘’συμμόρφωση’’. Ένας ενήλικας δεν παίζει, δεν σαρκάζει, δεν γράφει ημερολόγια, δουλεύει σε ωράρια, είναι με ‘’Μπαταρία, να εκτελεί εργασία’’.
Στα τραγούδια και τους στίχους του Νικόλα Άσιμου ανακάλυψα έναν βίο παράλληλο με τον ήρωα του έργου του Γκόγκολ, τον Αυξέντι Ιβάνοβιτς, ένα alter ego του ίδιου του Νικόλα Άσιμου. Τα ακούσματά μας από την εφηβεία και η αγάπη μας για τον Άσιμο προκάλεσε αυτή τη σύνδεση και μας έκανε πιο απτό τον ήρωα του Ρώσου κλασσικού. Μας ενέπνευσε να ‘’ξεκλειδώσουμε’’ την ψυχή και το πνεύμα του. Αυτή η παράσταση αποτελεί μια ελπίδα ότι θα υπάρξει ένας διαλογισμός για την ψυχική ασθένεια, την διαφορετικότητα, την μοναξιά, την φυγή και την βαθιά προσωπική επανάσταση.
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου και το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 21.30 στο Θεατροδρόμιο, Στρατηγού Πεζανού 4 (πεζόδρομος Αγίου Μηνά)
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Χρήστος Συρμακέζης
Σκηνικό-κοστούμια: Χρήστος Συρμακέζης-Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη
Φροντιστήριο-Φωτισμός-Αφίσα: Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβουτσιώτης
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6942980981
Εισιτήρια 12 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ μειωμένο (Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Φοιτητές)
Παραγωγή: Εκτός των Τειχών