Φρένο στα σενάρια περί επαναφοράς των δώρων στους μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια βάζει η κυβέρνηση.
Το κόστος υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, ποσό που – σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς – θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Ωστόσο , το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 κινείται προς νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας αισθητά την τελευταία πρόβλεψη για 2,5% και την αρχική εκτίμηση για 2,1%, φτάνοντας πλέον το 3% του ΑΕΠ.
Αυτή η νέα υπέρβαση κατά 0,5% δημιουργεί έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα ο ιδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίσε ότι το κόστος αυτών των παρεμβάσεων θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Πρέπει να κρατήσουμε ένα ζύγι», ανέφερε.
Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε πρόσφατα πως «δεν μπορεί, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με 2,3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δοθούν. Αυτή είναι η αλήθεια».
Στο ίδιο κοινό μέτωπο βρίσκονται επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο συστήνει συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, καθώς παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση των «δώρων» Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για όλους τους συνταξιούχους – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ισχύει από το 2013.
Ήδη από το 2010, με το πρώτο μνημόνιο, το ύψος των παροχών που λάμβαναν οι συνταξιούχοι είχε περιοριστεί στα 800 ευρώ ετησίως (400, 200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα).
Τελος ο Υπουργος Οικονομικων ξεκαθάρισε σε οτι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι θα τα λάβουν όσοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια αυτοί θα λάβουν μεμονωμένα τα αναδρομικά τους.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το καλοκαίρι του 2020 είχε με επίσημες δηλώσεις του ξεκαθαρίσει το θέμα στη Βουλή. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια. Η κυβέρνηση απέναντι στους συνταξιούχους έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με την έννοια ότι “ξεπάγωσε” τις αυξήσεις των συντάξεων. Δεύτερον, αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά να ξέρετε ότι παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις την περασμένη δεκαετία, η Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην καταβολή των συντάξεων».