Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 21 Φεβρουαρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1821: Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων, υπό τον Βασίλειο Καραβιά, και Οθωμανών στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο ημέρες πριν από την επίσημη κήρυξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Η σύγκρουση αυτή θεωρείται το πρώτο στρατιωτικό επεισόδιο της Ελληνικής Επανάστασης, σηματοδοτώντας την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στα εδάφη της Μολδοβλαχίας, όπου ο Υψηλάντης είχε συγκεντρώσει δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας.
1848: Οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», τη Βίβλο του Κομουνισμού.
1913: Ο Ελληνικός Στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Ιωάννινα από την οθωμανική κυριαρχία κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Μετά από σκληρές μάχες και συντονισμένες επιθέσεις υπό τη διοίκηση του διαδόχου Κωνσταντίνου, υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Περίπου 30.000 άνδρες του Οθωμανικού Στρατού παραδίδονται και θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου, σηματοδοτώντας μια από τις σημαντικότερες νίκες της Ελλάδας και την απελευθέρωση της Ηπείρου.
1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού διχασμού.
1932: Η ΕΣΣΔ αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από το Λέον Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης.
1947: Στη Νέα Υόρκη ο Έντουν Λαντ παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική μηχανή, που βγάζει στιγμιαίες φωτογραφίες, την Πόλαροϊντ.
1958: Ο Άγγλος εικαστικός, Τζέραλντ Χόρτομ, σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.
1960: Ο Φιντέλ Κάστρο κρατικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις στην Κούβα.
1973: Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών καταλαμβάνουν το κτίριο, διαμαρτυρόμενοι κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και διεκδικώντας δημοκρατικές ελευθερίες. Από την ταράτσα του κτιρίου, οι φοιτητές καλούν τον λαό της Αθήνας να σταθεί στο πλευρό τους. Οι πρυτανικές αρχές δεν ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας, ενώ πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι και ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Το βράδυ της επόμενης ημέρας, οι καταληψίες αρχίζουν να αποχωρούν, προστατευόμενοι από χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο. Ωστόσο, σημειώνονται συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις. Η κατάληψη της Νομικής αποτελεί τον προπομπό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.
1985: Η ένοπλη οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή», Νίκο Μομφεράτο, και τον οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσέτη.
2008: Το σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό διαρρέει στην εφημερίδα Το Βήμα. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.
2015: Δολοφονήθηκε αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού με καλάσνικοφ. Η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη» ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για τη δολοφονία.
2022: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράφει διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζεται με άμεση ισχύ η ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Ζητά επίσης από το κοινοβούλιο να επικυρώσει τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας με τα αποσχισθέντα εδάφη.