Image
Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2025 23:10 Επιστήμη
 

Σεισμός στις Κυκλάδες: Τι είναι αυτό το βουητό που ακούν οι κάτοικοι στο Αιγαίο;


Τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι των Κυκλάδων, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, έχουν αναφέρει ότι ακούν ένα βουητό που συνοδεύει τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, το βουητό αυτό οφείλεται σε επιφανειακές διεργασίες και δεν σχετίζεται άμεσα με τους σεισμούς.

 Συγκεκριμένα, προέρχεται από τη διάχυση ηχητικών κυμάτων, η οποία είναι έντονη σε ορισμένες περιοχές και ασθενέστερη σε άλλες.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος της Ανάφης, Σοφοκλής Κολυδάς, ανέφερε ότι οι κάτοικοι ακούν βουητό και αισθάνονται σεισμικές δονήσεις κάθε 5-10 λεπτά, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τους.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες ημέρες, με τις ισχυρότερες δονήσεις να φτάνουν έως και τα 4,6 Ρίχτερ.

Οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την ασφάλειά τους.

Γίνεται ένας σεισμός να συνοδεύεται από βουητό ή θόρυβο;
Ναι, ένας σεισμός μπορεί να συνοδεύεται από βουητό ή θόρυβο. Αυτό το φαινόμενο είναι πραγματικό και έχει εξήγηση που συνδέεται με τη διάδοση των σεισμικών κυμάτων.

Γιατί συμβαίνει το βουητό;
Σεισμικά κύματα: Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, τα σεισμικά κύματα μεταδίδονται μέσω του εδάφους και των πετρωμάτων. Αυτά τα κύματα προκαλούν δονήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως ήχος.

Μεταφορά ηχητικών κυμάτων: Οι δονήσεις αυτές, ειδικά στα επιφανειακά κύματα (Love και Rayleigh), μετατρέπονται σε ακουστικά κύματα όταν φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Αυτός ο ήχος μοιάζει με βουητό ή μακρόσυρτο θόρυβο.

Δομή του εδάφους και αστικές περιοχές: Η μορφολογία του εδάφους και η πυκνότητα των κτιρίων μπορούν να ενισχύσουν ή να αλλοιώσουν τον ήχο. Σε βραχώδεις περιοχές ο ήχος είναι πιο έντονος.

Πότε ακούγεται πιο έντονα;
Σε μεγάλους σεισμούς: Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του σεισμού, τόσο πιθανότερο είναι να ακουστεί το βουητό.
Πριν ή κατά τη διάρκεια της δόνησης: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι άκουσαν το βουητό πριν καν νιώσουν τη σεισμική δόνηση.

Συχνά παρομοιάζεται με:

Τον ήχο ενός φορτηγού που περνά από μακριά.
Βόμβο αεροσκάφους.
Βαθύ υπόκωφο θόρυβο.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποτελεί φυσική συνέπεια της σεισμικής δραστηριότητας.

e-howto

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr