Το περιστατικό συνέβη στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών, όταν μία μαθήτρια συμμετείχε στο challenge Valsava, σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες του TikTok κρατούν την αναπνοή τους όσο περισσότερο μπορούν και στη συνέχεια δημοσιεύουν το βίντεο στην πλατφόρμα.
Κατά τη διάρκεια του challenge η 14χρονη μαθήτρια λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με απώλεια συνείδησης και κάκωση της κεφαλής μετά από την πτώση.
Για καλή της τύχη στο σχολείο υπήρχε διασώστης και μαζί με την διευθύντρια του σχολείου, που είναι γιατρός, της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.
«Ενημερωθήκαμε ότι κάποια παιδιά έκαναν αυτό το challenge και μία μαθήτρια λιποθύμησε. Κάλεσα ασθενοφόρο, στο σχολείο υπήρχε νοσηλευτής και η διευθύντρια του σχολείου είναι γιατρός και της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Είναι σημαντικό να υπάρχει σε κάθε σχολείο ένας νοσηλευτής μαζί με ψυχολόγους», ανέφερε μητέρα μαθητή.
Η ανήλικη μαθήτρια νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, ενώ το σχολείο προχώρησε σε ενημέρωση των γονέων των μαθητών μέσω mail, ζητώντας τους να μιλήσουν με τα παιδιά τους.
Τι είναι η δοκιμασία στο TikTok που κάνει παιδιά να καταρρέουν
O «ελιγμός Valsalva» είναι μια προσπάθεια βίαιης εκπνοής με κλειστή τη γλωττίδα, τη μύτη και το στόμα που έχει πολύ συγκεκριμένη χρήση (πχ. για προπονήσεις άρσης βαρών) και εμπεριέχει κινδύνους.
Γονέας μαθητή: «Υπάρχει ανησυχία γι' αυτά τα challenges»
Γονέας παιδιού που πηγαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο, δήλωσε στο τοπικό μέσο ότι η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους γονείς για το περιστατικό και τους κάλεσε να μιλήσουν στα παιδιά τους για την επικινδυνότητα αυτών των διαδικτυακών προκλήσεων, ενώ θα γίνει και ενημέρωση στα παιδιά και από τους δασκάλους του σχολείου.
Ο γονέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κρατούσαν την αναπνοή τους και το κορίτσι λιποθύμησε. Τα παιδιά είχαν κενό. Μας ενημέρωσαν από το σχολείο για το περιστατικό και μας κάλεσαν να μιλήσουμε στα παιδιά μας. Είναι αλήθεια πως έχω ακούσει και άλλα περιστατικά και όχι μόνον εν ώρα σχολείου, γιατί όταν ένα παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του, δεν μπορείς πάντα να ξέρεις τι γίνεται».
Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε το εξής: «Ανησυχία υπάρχει φυσικά γι' αυτά τα challenges που ακολουθούν κάποια παιδιά, όμως δεν είναι εύκολο να απαγορεύσεις σε ένα παιδί της εφηβείας να αποκοπεί από τη χρήση των social media. Θα έπρεπε η εκπαίδευση και ενημέρωση παιδιών και γονέων να γίνεται από πολύ μικρότερες ηλικίες. Ένα παιδί δεν εθίζεται ξαφνικά στα 18 του, το κακό έχει ήδη γίνει πολύ νωρίτερα».