Με το βλέμμα στις κινήσεις της Άγκυρας η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου
Την ευκαιρία να γίνει ένα ακόμη βήμα προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως όμως να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και της συγκρότησης μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα αποφεύγει προκλήσεις εις βάρος γειτονικών κρατών, προσφέρει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που συνεδριάζει αύριο στο Κάϊρο.
Η συγκυρία και οι εξελίξεις στη Συρία προσδίδουν φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνάντηση που θα έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο ενός σχήματος το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά την τελευταία δεκαετία και αποτελεί έναν θεσμό που σε συνδυασμό με τα άλλα πολυμερή σχήματα στα οποία συμμετέχουν Αθήνα και Λευκωσία, συμβάλλει στην συνεργασία και στην σταθερότητα στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκ των πραγμάτων, το ενδιαφέρον της Συνόδου στρέφεται στις εξελίξεις στη Συρία, όπου Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του νέου «επαναστατικού» καθεστώτος σε ό,τι αφορά τόσο την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη χώρα, στην προστασία των μειονοτήτων αλλά κυρίως στον τρόπο που η ισχυρή επιρροή της Τουρκίας επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί για την ανατροπή ισορροπιών και επιβολή τετελεσμένων. Ο σχεδιασμός της Άγκυρας για την προώθηση Τουρκοσυριακού Μνημονίου στα πρότυπα του Τουρκολιβυκού, που θα υφαρπάξει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να δημιουργήσει διαπραγματευτικό τετελεσμένο σε μελλοντικές συμφωνίες οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και την Κύπρο, που ήδη έχουν θέσει το θέμα σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δύο χώρες δεν πρόκειται να δεχθούν άνευ όρων και προϋποθέσεων άρση των κυρώσεων και παροχή βοήθειας στη Συρία, που είναι αναγκαία για την επιβίωση του νέου καθεστώτος, ούτε θα γίνει αποδεκτή η διεθνής αναγνώριση της «επαναστατικής κυβέρνησης» χωρίς δεσμεύσεις ότι δεν θα επιχειρήσει τετελεσμένα εις βάρος γειτονικών κρατών, πολύ περισσότερο εναντίον κρατών μελών της Ε.Ε..
Στο Κάϊρο οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα βρουν ευήκοα ώτα εκφράζοντας αυτές τις ανησυχίες στον Αλ Σίσι, καθώς η Αίγυπτος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις στη Συρία. Η ισχυρή επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων και του πολιτικού Ισλάμ στη Συρία με τις ευλογίες του Τ. Ερντογάν, που ποτέ δεν έκρυψε τους δεσμούς του με την οργάνωση αυτή, αποτελεί την μεγάλη κόκκινη γραμμή για το Κάϊρο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι, για τον οποίο η δράση των Αδελφών Μουσουλμάνων αποτελεί θανάσιμη απειλή για το καθεστώς του και τη χώρα του.
Η αναίμακτη εξέγερση στη Συρία και η προέλαση στη Δαμασκό και ανατροπή του Άσαντ προκαλεί φόβους ότι θα ενθαρρύνει και θα εμπνεύσει οργανώσεις του πολιτικού Ισλάμ που δραστηριοποιούνται ακόμη στην Αίγυπτο αλλά και στις χώρες του Κόλπου. Τα ΗΑΕ και η Σ. Αραβία ακολουθώντας άλλη τακτική επιχειρούν να προσεγγίσουν τον Αλ Τζολάνι και να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός καθεστώτος σε ένα σημαντικό Αραβικό κράτος που θα έχει σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και θα ελέγχεται πλήρως από τον άξονα Κατάρ-Τουρκίας οδηγώντας σε αναβίωση της αντιπαράθεσης η οποία είχε οδηγήσει στην ενδοαραβική σύγκρουση πριν μερικά χρόνια.
Το Κάϊρο, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη μεγάλη πίεση από τον πόλεμο στην Γάζα καθώς συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ και έχει τον ειδικό ρόλο της αραβικής χώρας που έχει αποκαταστήσει πρώτο τις σχέσεις του με το Ισραήλ, δεν αντέχει τη δημιουργία ενός νέου κρατικού πλέον δρώντα στην περιοχή που θα κινείται στην γραμμή των Αδελφών Μουσουλμάνων και θα ελέγχεται από την Τουρκία. Στο Κάϊρο έχει καταγραφεί με ιδιαίτερη καχυποψία το μεγάλο άνοιγμα της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής και η σχέση που αναπτύσσει με τη Σομαλία, το Σουδάν αλλά και την Αιθιοπία, με την οποία η Αίγυπτος βρίσκεται σε σύγκρουση λόγω του μεγάλου φράγματος στον Νείλο, που θα της αποστερήσει τη βασική πηγή «ζωής» για την οικονομία της χώρας.
Στις συνομιλίες Μητσοτάκη-Αλ Σίσι-Χριστοδουλίδη θα τεθούν και τα σενάρια σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προκειμένου να προκαλέσει τετελεσμένα στο κεφάλαιο των οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος έχει καταγγείλει με επιστολή της στον ΟΗΕ το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, αποκρούοντας τις «προτάσεις» της Τουρκίας για Τουρκοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης η οποία, μάλιστα, υφαρπάζοντας μεγάλο μέρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, θα απέδιδε σημαντικό πρόσθετο τμήμα υφαλοκρηπίδας στην Αίγυπτο. Επίσης, στην πρόσφατη αντιπαράθεση Καΐρου-Τρίπολης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η Αίγυπτος απέρριψε την οριοθετική γραμμή η οποία ταυτιζόταν με το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Εξάλλου, με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, Αθήνα και Κάιρο έκαναν σφήνα στο Τουρκολιβυκό, παρά το γεγονός ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχει μείνει εκτός οριοθέτησης, κάτι που θεωρητικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνολικής διευθέτησης αλλά και ενός νέου αρνητικού τετελεσμένου.
Οι Τριμερείς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, σταθερά στο Κοινό Ανακοινωθέν, αναφέρονται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών, αλλά και στην ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της θάλασσας στις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα είναι ένα καθαρό μήνυμα από τρεις ισχυρές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο Κάϊρο, στο τραπέζι θα βρεθούν και τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, με πρώτο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω του GREGY, αλλά και τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για την μεταφορά μέρους του κυπριακού φυσικού αερίου στους σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Τα σχέδια αυτά, βεβαίως, όσο καθυστερεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι υπό διαρκή επανεξέταση και φυσικά εξαιρετικά σημαντικές θα είναι και οι προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις από την Exxon Mobil στον στόχο ΗΛΕΚΤΡΑ στο Οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ και στον στόχο ΠΗΓΑΣΟΣ που βρίσκεται πολύ κοντά στο ανακαλυφθέν κοίτασμα ΓλΑΥΚΟΣ στο Οικόπεδο 10 και στο ΚΡΟΝΟΣ, το οποίο ανακάλυψε η Eni/Total στο βόρειο τμήμα του Οικοπέδου 6.