Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως έως δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες. Επομένως, η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού μετά τη δουλειά δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό μας. Ή μήπως όχι;
Οι επιδράσεις της κατανάλωσης 1-2 ποτών ανά ημέρα στη δεκαετία των 20, 30 και 40
Στη δεκαετία των 20
Σε αυτή την ηλικία, το σώμα εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, όπως εξηγεί η Δρ. Λάντσβερκ, κάτι που εξηγεί γιατί τα hangover δεν είναι τόσο έντονα. Το ήπαρ και ο εγκέφαλος λειτουργούν πιο αποδοτικά, ενώ οι μετωπιαίοι λοβοί – οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λογική και την κρίση – δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Αυτό καθιστά τους νέους πιο επιρρεπείς στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, θέτοντας τις βάσεις για συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.
Στα 30, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές εάν πίνετε με μέτρο, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη γενική σας υγεία. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς είναι η υγεία σας γενικά; Η παχυσαρκία, που είναι επιδημία στις ΗΠΑ, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατικές παθήσεις και κίρρωση. Μερικοί γιατροί λένε ότι ένα ποτό την ημέρα είναι εντάξει, αλλά το αλκοόλ είναι νευροτοξικό και μπορεί να σας επηρεάσει μακροπρόθεσμα», εξηγεί.
Στα 40, αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότερες υγειονομικές ανησυχίες. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας λόγω μικρών εγκεφαλικών. Αν ζείτε με κάποια από αυτές τις παθήσεις, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Πώς επηρεάζουν 1-2 ποτά το σώμα στη δεκαετία των 50 και 60
Στα 50, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει το σώμα σημαντικά. Το αλκοόλ, πέρα από τη φθορά στο αγγειακό σύστημα και τον κίνδυνο άνοιας, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου και του ήπατος (μετά από ηπατική νόσο), αναφέρει η Δρ.Λάντσβερκ. Καθώς ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται με την ηλικία, οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, ο καλός ύπνος γίνεται πιο δύσκολος. Ουσίες όπως η καφεΐνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ παρεμποδίζουν τον ύπνο.
Στα 60, πιθανότατα θα αρχίσετε να νιώθετε τις επιδράσεις του μέτριου ποτού στο σώμα σας. Αυτή είναι η ηλικία που η ανοχή μπορεί να μειωθεί δραματικά. Αυτό, εξηγεί, συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να χάσουν το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ.
Πρέπει να αποφύγεις εντελώς το αλκοόλ;
Όχι απαραίτητα, επισημαίνει η Λάντσβερκ, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την επίδραση του αλκοόλ, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση. Αν είσαι μεγαλύτερης ηλικίας και γενικά υγιής, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για ένα περιστασιακό ποτό. Αλλά ίσως είναι καλύτερα να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί με ένα καλό γεύμα και όχι κάθε βράδυ.
πηγή: govastileto.gr