Ακόμη και οι πιο σκοτεινές φαντασίες μας δεν πλησιάζουν τα ανατριχιαστικά πράγματα που μπορεί να βρει κανείς στο το «dark web» ή «σκοτεινό διαδίκτυο». Ένας χάκερ με 30 χρόνια εμπειρίας αποκαλύπτει μερικά από αυτά τα νοσηρά πράγματα που έχει δει στον χώρο αυτό.
Χρησιμοποιώντας περίπλοκα συστήματα που ανωνυμοποιούν τη διεύθυνση IP ενός χρήστη, το dark web έχει εξελιχθεί στο απόλυτο «μαύρο διαδικτυακό παζάρι» για παράνομες δραστηριότητες που θα ζήλευαν και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες του παρελθόντος.
Όπως αναφέρει ένας χάκερ που μίλησε ανώνυμα στο VICE, ορισμένα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα που έχει δει περιλαμβάνουν απαγωγές ανθρώπων που «πωλούνται» στο dark web. Η περίπτωση της Chloe Ayling, ενός μοντέλου που απήχθη και τέθηκε προς πώληση στο σκοτεινό διαδίκτυο, είναι μόνο μία από τις πολλές τέτοιες ιστορίες.
Παράλληλα, ομάδες κυβερνοεγκληματιών χρησιμοποιούν ransomware για να εκμεταλλεύονται προσωπικά δεδομένα και να εκβιάζουν τους χρήστες για χρήματα, απειλώντας να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Ο εν λόγω χάκερ περιγράφει τον εαυτό του ως πρώην «black hat» χάκερ, δηλαδή κάποιον που δεν δεσμεύεται από ηθικούς κώδικες, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε «white hat» χάκερ, έναν «ηθικό» χάκερ που προστατεύει ευαίσθητα συστήματα από επιθέσεις.
Όπως εξηγεί, η δουλειά του πλέον επικεντρώνεται στην προστασία νοσοκομείων και επιχειρήσεων από εγκληματίες που τα στοχοποιούν. Ωστόσο, η εμπειρία του στο dark web του έχει αφήσει ανεξίτηλες εικόνες, όπως περιπτώσεις νοσοκομείων που δέχθηκαν επιθέσεις ransomware, όπου οι υπεύθυνοι καλούνταν να επιλέξουν: να πληρώσουν για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα ή να ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές.
Οι επιθέσεις ransomware, όπως υπογραμμίζει, αυξάνονται συνεχώς λόγω της κερδοφορίας τους. Και δεν περιορίζονται σε μεμονωμένες επιχειρήσεις: ο χάκερ μίλησε για «υψηλού ρίσκου παιχνίδια», όπου ransomware χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο.
«Υπάρχουν κρατικοί παράγοντες που κάνουν ό,τι τους ζητηθεί από τις κυβερνήσεις τους, οικονομικά κίνητρα που ωθούν εγκληματίες να βρουν τρόπους να επωφεληθούν, και κάποιοι που απλά θέλουν να δουν τον κόσμο να καίγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάθε χώρα, σύμφωνα με τον χάκερ, έχει λόγο να «οπλίσει» αυτού του είδους τις επιθέσεις. «Είναι η τέλεια μορφή ασύμμετρου πολέμου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις καταφεύγουν στην κοινότητα των white hat χάκερ για βοήθεια.
Το σκοτεινό διαδίκτυο παραμένει ένα επικίνδυνο περιβάλλον, με κρυφές πτυχές που αποδεικνύουν πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ηθικών χάκερ για την προστασία των ευάλωτων.
Πηγή: newsbeast.gr