Image
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 21:20 Υγεία
 

Προσοχή: Γιατί δεν πρέπει να δειπνείς αργά το βράδυ

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε τρώμε. Πάντα έλεγαν ότι στην Eλλάδα τρώμε μεσημεριανό και, κυρίως, βραδινό πολύ αργά.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν τον κύριο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να τρώμε τα κύρια γεύματά μας νωρίτερα, με στόχο να καταναλώνουμε τουλάχιστον το 55% των θερμίδων της ημέρας πριν από τις 5 το απόγευμα. Και δεν πρόκειται για την απώλεια βάρους και το σωματικό λίπος.

Τα επίπεδα γλυκόζης και ο κίνδυνος διαβήτη

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής το Universitat Oberta de Catalunya (UOC), που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Diabetes, δείχνει ότι η κατανάλωση πάνω από το 45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μετά τις 17:00 αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ανεξάρτητες από το βάρος και το σωματικό λίπος ενός ατόμου.

Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο κύριος λόγος για να μην τρώμε αργά το δείπνο ήταν η αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία σχετιζόταν με το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν χειρότερες διατροφικές επιλογές το βράδυ, όπως να καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό μεταβάλλονται όταν δεν προσαρμοζόμαστε στις ώρες της ηλιοφάνειας.

Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης, ανεξάρτητα από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βάρος και το σωματικό λίπος του ατόμου.

Η μελέτη διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη) με επικεφαλής την Diana Díaz Rizzolo, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υγείας της UOC. «Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν επιπτώσεις όπως μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη τύπου 2, αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου - λόγω της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από την υψηλή γλυκόζη - και μεγαλύτερη χρόνια φλεγμονή, η οποία επιδεινώνει τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές βλάβες», αναφέρει η ερευνήτρια.

Διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης δείπνου νωρίς ή αργά

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Συγκρίθηκε η ανοχή στη γλυκόζη όλων τους και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στους πρώιμους τρώγοντες, οι οποίοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων πριν από το βράδυ, και στους όψιμους τρώγοντες, οι οποίοι έτρωγαν το 45% ή περισσότερο των θερμίδων τους μετά τις 5 το απόγευμα.

Είναι σημαντικό ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια τρόφιμα καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά σε διαφορετικές ώρες. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για κινητά για να καταγράφουν τα γεύματά τους σε πραγματικό χρόνο.

Το κύριο εύρημα ήταν ότι οι αργοφάγοι είχαν χειρότερη ανοχή στη γλυκόζη, ανεξάρτητα από το βάρος τους ή τη σύνθεση της διατροφής τους. Έτειναν επίσης να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων και λιπών κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Ο Diaz Rizzolo εξηγεί τους λόγους αυτής της διαφορετικής ανοχής στη γλυκόζη: «Τη νύχτα, η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τη γλυκόζη μειώνεται, επειδή η έκκριση ινσουλίνης και η ευαισθησία των κυττάρων σε αυτή την ορμόνη μειώνονται λόγω του κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος καθορίζεται από ένα κεντρικό ρολόι στον εγκέφαλο που συντονίζεται με τις ώρες του φωτός και του σκότους.

Νωρίτερα μεσημεριανό και βραδινό γεύμα

Η έρευνα αυτή παρέχει νέα επιχειρήματα για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών όπου οι άνθρωποι τρώνε νωρίτερα το μεσημεριανό και, κυρίως, το βραδινό γεύμα. Εκτός από το τι και πόσο τρώμε, είναι σημαντικό για την πρόληψη των καρδιομεταβολικών προβλημάτων να αποφασίσουμε πότε θα καταναλώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Díaz Rizzolo, καλό είναι «η μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας να γίνεται στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και όχι στο κολατσιό και το δείπνο». Συνιστά επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων, fast food και τροφών πολύ πλούσιων σε υδατάνθρακες, ιδίως τη νύχτα.

Πηγή: healthstat.gr

Κάντε Like το daypress.gr