Με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και τους έντονους ρυθμούς ζωής, η ενσωμάτωση περισσότερης κίνησης στην καθημερινότητά μας συχνά έρχεται… δεύτερη.
Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, η φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή μας κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και της μακροζωίας. Οι ερευνητές όμως ήθελαν να δουν πως μπορεί να "μεταφραστεί" το περπάτημα όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Για να βρουν την απάντηση, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από επιταχυνσιόμετρα που φορούσαν ενήλικες 40 ετών και άνω και ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας του 2017 από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τη δραστηριότητα είναι σταθερά έως τα 40 έτη και παρουσιάζουν διακυμάνσεις μετά. Οι συμμετέχοντες φορούσαν τα επιταχυνσιόμετρα για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, σε τέσσερις ή περισσότερες ημέρες.
Τα επίπεδα δραστηριότητας χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: Τα επίπεδα δραστηριότητας στο κατώτερο 25% αντιστοιχούσαν σε περπάτημα 49 λεπτών την ημέρα με ταχύτητα περίπου 4,8 χλμ/ώρα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι αντίστοιχες διάρκειες ήταν 78, 105 και 160 λεπτά την ημέρα.
Οι ερευνητές κατασκεύασαν επίσης έναν "πίνακα ζωής", δηλαδή ένα στατιστικό μοντέλο που δείχνει την πιθανότητα επιβίωσης ή θανάτου σε συγκεκριμένες ηλικίες. Η ανάλυση έδειξε ότι η φυσική δραστηριότητα στο επίπεδο του χαμηλότερου 25% του πληθυσμού οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 5,8 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, φέρνοντας το προσδόκιμο γέννησης από περίπου 78 σε περίπου 73 χρόνια. Αντίθετα, αν όλοι οι Αμερικανοί άνω των 40 ετών ήταν τόσο δραστήριοι όσο το ανώτερο 25%, το προσδόκιμο ζωής θα έφτανε τα 83,7 έτη — μια αύξηση 5,3 ετών.
Σε ατομικό επίπεδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λιγότερο δραστήριοι, αν αύξαναν τη δραστηριότητά τους κατά 111 λεπτά ημερησίως, θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 11 χρόνια στη ζωή τους.
Ο Dr. Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ, επεσήμανε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας. Αν και δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Παράλληλα, ο Dr. Peter Katzmarzyk, ερευνητής στο Pennington Biomedical Research Center, επισήμανε ότι οι προβλέψεις της μελέτης βασίζονται σε υπάρχοντα δεδομένα, οπότε ενδέχεται να είναι θεωρητικές. Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές φυσικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής.
Ωστόσο, το βασικό μήνυμα παραμένει, σύμφωνα με τους ειδικούς και είναι πως η φυσική δραστηριότητα είναι καθοριστική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Πηγή: thetoc.gr