Ζάχαρη: Μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα ο περιορισμός της;
Πολλές φορές, περιορίζουμε τη ζάχαρη με σκοπό να ακολουθήσει το παιδί μας μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το αναμενόμενο.
Η διατροφή η δική μας και των παιδιών μας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί συχνά, αν όχι καθημερινά. Στα παιδιά μας προσπαθούμε να διδάξουμε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να έχουν μια υγιή σχέση και με το σώμα τους, αλλά και με το φαγητό. Μιλάμε στα παιδιά μας για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, για την σημασία του να τρώμε περισσότερα σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά και λιγότερα fast foods και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους σε ζάχαρη.
Θα μπορούσε όμως η συνήθεια μας αυτή να “γυρίσει boomerang” και να δημιουργήσουμε ανθυγιεινά πρότυπα στα παιδιά μας;
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, τα παιδιά στα οποία απαγορεύτηκαν τα ανθυγιεινά τρόφιμα, τα αναζητούσαν περισσότερο. Ο περιορισμός μάλιστα έκανε τα παιδιά να συνδέσουν αυτά τα τρόφιμα με ντροπή και πυροδοτούσε συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών, όπως το να τρώνε κρυφά.
Ενώ μπορεί ο περιορισμός των τροφών να οδηγήσει τα παιδιά στο να μην τα καταναλώνουν εκείνη τη στιγμή, μετέπειτα μπορεί να τα οδηγήσει στο να φάνε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, ακόμη κι αν δεν πεινάνε, όταν ο γονιός δεν τα βλέπει.
Μια ακόμη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 237 μητέρες και παιδιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες των παχύσαρκων παιδιών ήταν πιο πιθανό να τους περιορίσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα όταν τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο με μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και γλυκών, οι μαμάδες των παχύσαρκων παιδιών χρησιμοποιούσαν πιο αυστηρές φράσεις όπως “θα φας μόνο ένα” ενώ οι μαμάδες των παιδιών με φυσιολογικό σωματικό βάρος χρησιμοποιούσαν διαφορετικά λόγια. Μπορεί για παράδειγμα να έλεγαν “αυτό ήταν αρκετό, δεν έχουμε φάει βραδινό ακόμη”.
Πώς να περιορίσουμε τελικά τη ζάχαρη;
Ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να μην περιορίζετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από τα παιδιά σας ενώ παράλληλα φροντίζετε για την υγεία τους. Είναι πράγματι μια λεπτή γραμμή στην οποία μπορείτε όμως να ισορροπήσετε.
Δώστε στο παιδί σας πρόσβαση σε αυτά σε μια φυσιολογική βάση. Για παράδειγμα, αν μετά το φαγητό δίνετε στο παιδί σας ένα κομματάκι σοκολάτα, του δείχνετε πως δεν είναι και κάτι το τόσο τρομερό που θα πρέπει να “φοβάται”, να περιορίζει ή να τρώει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλά είναι κάτι το οποίο αν καταναλώνει με μέτρο, «χωράει» σε κάθε του μέρα.
Μια ακόμη πολύ ωραία ιδέα, είναι να μαγειρεύετε με το παιδί σας γλυκά και άλλα “ανθυγιεινά” τρόφιμα, όπως σπιτικά μπέργκερ ή πίτσα, για να κατανοεί ότι τα νόστιμα και λαχταριστά φαγητά δεν είναι μόνο επεξεργασμένα, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα και μόνο του να δημιουργήσει κάτι πολύ νόστιμο και σίγουρα πιο υγιεινό.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να διδάξετε στο παιδί σας την διατροφή και την αξία της, τι είναι υγιεινό και πως χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων για να έχει την ενέργεια να παίξει, να διαβάσει, να ζωγραφίσει, αντί να επικεντρώνεστε στα “κακά” φαγητά.
imommy.gr