Πώς να διδάξετε στον έφηβό σας τι σημαίνει ανεξαρτησία
Ο έφηβός σας αρχίζει να αναπτύσσει τις δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να γίνει ένας ανεξάρτητος ενήλικας, ικανός να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας και να ευδοκιμήσει σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ως γονιός, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του εφήβου σας, διατηρώντας τον ταυτόχρονα ασφαλή. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τον ενθαρρύνετε τον για να γίνει ανεξάρτητος και υπεύθυνος και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Μορφές ανεξαρτησίας
Ενώ ορισμένοι έφηβοι αποζητούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία από νεαρή ηλικία, άλλοι χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να κινητοποιηθούν μόνοι τους.
Όπου κι αν βρίσκεται το παιδί σας σε αυτό το φάσμα, υπάρχουν μερικές δεξιότητες που μπορεί να μάθει και που θα το βοηθήσουν να γίνει ένας σίγουρος, ανεξάρτητος ενήλικας. Οι δεξιότητες που μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξασκηθούν είναι οι εξής:
Να είναι ανεξάρτητος στο σπίτι. Να μάθει να μαγειρεύει, να καθαρίζει και να πλένει τα ρούχα του.
Να διαχειρίζεται το χρόνο του. Να είναι υπεύθυνος για τη σχολική μελέτη.
Να έχει αυτοπεποίθηση στον έξω κόσμο. Να συναντά ανθρώπους και νέες καταστάσεις.
Να φροντίζει τον εαυτό του και τους φίλους του. Να είναι υπεύθυνος όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού.
Είναι καλό να διατηρείτε έναν ανοιχτό διάλογο με το έφηβο παιδί σας. Μιλήστε για την ανεξαρτησία και βρείτε ένα κοινό σημείο όπου εκείνο θα νιώθει ανεξάρτητο και εσείς θα νιώθετε σίγουρες ότι παραμένει ασφαλές.
Πώς θα ενισχύσετε την ανεξαρτησία
1. Θέστε σαφή όρια
Η συμφωνία και η τήρηση των ορίων είναι σημαντική , ώστε να ξέρετε και οι δύο τι επιτρέπεται και τι όχι. Έτσι, η έφηβη κόρη σας, για παράδειγμα, έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει πράγματα μόνη της, ενώ παράλληλα νιώθει ασφάλεια.
Ακολουθούν ορισμένες κοινωνικές πτυχές στις οποίες τα όρια κρίνονται χρήσιμα και απαραίτητα:
Έξοδος με φίλους. Πού μπορεί να πάει και πόσο αργά μπορεί να μείνει έξω.
Επικοινωνία μαζί σας όσο είναι έξω. Πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί σας.
Χρήση των social media.
2. Έχετε υπομονή
Αν ο έφηβός σας θέλει περισσότερη ανεξαρτησία από όση εσείς επιθυμείτε ή αν υπήρξε «αναξιόπιστος» στο παρελθόν, δημιουργήστε κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σας.
Το να μαθαίνει να είναι υπεύθυνος και να έχει ελευθερία είναι όλα μέρος του να γίνει ενήλικας. Δοκιμάστε να χτίσετε την εμπιστοσύνη με μικρά βήματα, ώστε να νιώθετε και οι δύο ασφαλείς.
Συμφωνήστε μικρές εκδρομές στις οποίες μπορεί να πάει χωρίς εσάς.
Εξασκηθείτε στο να τον αφήνετε μόνο στο σπίτι για μικρά χρονικά διαστήματα.
Δώστε του χώρο μέσα στο σπίτι.
3. Καλλιεργήστε τη δεξιότητα της λήψης αποφάσεων
Το να μάθει ένας έφηβος πώς να παίρνει αποφάσεις είναι ένα μεγάλο βήμα για την προετοιμασία του για την ανεξαρτησία.
Αν του «επιτρέψετε» να λύσει τα προβλήματα και τις ανυσηχίες μόνος του, θα γίνει πιο ικανός να εντοπίζει τη λύση.Θα αποκτήσει, επίσης. δεξιότητες ορθολογικής σκέψης και θα μάθει να ιεραρχεί προτεραιότητες και να συμβιβάζεται:
Ενθαρρύνετέ τον να παραμένει ήρεμος, να ακούει και να σκέφτεται πριν δράσει.
Ζητήστε να γράψει έναν κατάλογο με τα υπέρ και τα κατά πριν λάβει μια απόφαση.
Υποστηρίξτε τον στο να ακούει και να εμπιστεύεται το ένστικτό του.
4. Διδάξτε πως να διαχειρίζεται τα χρήματά του
Καθώς ο έφηβός σας αρχίζει αρχίζει να βγαίνει περισσότερο μόνος του, τα χρήματα αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή του.
Γίνετε εσείς το πρότυπο. Δείξτε υπεύθυνη διαχείριση χρημάτων στη δική σας ζωή.
Ενθαρρύνετέ τον να κερδίζει το χατζιλίκι του. Πληρώστε τΟΝ για να φέρει εις πέρας ορισμένες δουλειές στο σπίτι ή προτείνετέ του να αναζητήσει μια δουλειά μερικής απασχόλησης.
Βοηθήστε να θέσει ρεαλιστικούς στόχους αποταμίευσης. Μια συνήθεια που θα τον βοηθήσει να προετοιμάστεί για την ενήλικη ζωή.
Επιτρέψτε να ξοδεύει τα χρήματά του όπως θέλει. Τα λάθη θα τον βοηθήσουν να μάθει.
Δώστε του λόγο σε οικονομικές αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια. Όπως για παράδειγμα τι διακοπές ή εκδρομές θα προγραμματίσετε.
ti-na-kano-me-to-efivo-paidi-mou.jpg
5. Βοηθήστε να διαχειριστεί το χρόνο του
Το να είσαι υπεύθυνος για τη διαχείριση του χρόνου σου είναι ένα σημαντικό μέρος της ενήλικης ζωής.
Καθίστε μαζί του και δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Βάλτε τον να σχεδιάσει όλες τις δραστηριότητες και τις δουλειές του και πότε θα τις κάνει
Διδάξτε τη σημασία της ισορροπίας. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτει χρόνο για δουλειά και μελέτη, αλλά επιτρέψτε του και ελεύθερο χρόνο.
Ενθαρρύνετέ τον να είναι ρεαλιστής. Βοηθήστε να υπολογίσει πόσο χρόνο χρειάζεται για τα πράγματα που έχει να κάνει και πώς να υπολογίσει τα διαλείμματα και τυχόν καθυστερήσεις.
Ως γονιός θέλετε ο έφηβός σας να εξελιχθεί σε έναν ικανό ενήλικα. Όταν σταδιακά του επιτρέπετε στον να γίνει πιο ανεξάρτητος, μαθαίνετε να τον εμπιστεύεστε και εκείνος μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του.
Και μην ξεχνάτε πως αυτή η διαδικασία απαιτεί δοκιμές και λάθη και από τις δύο πλευρές!
mothersblog.gr