Image
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 13:50 Υγεία
 

Καρκίνος του δέρματος: Τα σημάδια που προειδοποιούν


Το καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε οριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του δέρματος και ο κίνδυνος που συνεπάγεται από αυτόν έχει εξαφανιστεί.

Το επαναλαμβανόμενο ηλιακό έγκαυμα, είτε από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές φωτός, κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο του δέρματος. Το μελάνωμα του δέρματος είναι ο 17ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Μάλιστα, είναι ο 13ος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο 15ος συχνότερος στις γυναίκες.

Ο καρκίνος δέρματος εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο επαναλαμβανόμενες φορές για πολλά χρόνια, όπως το πρόσωπο και η μύτη, τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και η γυμνή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές λιγότερο εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως η πλάτη, το στήθος ή τα άκρα. Ωστόσο, ο καρκίνος δέρματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα

Το 2020 καταγράφηκαν περισσότερες από 150.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος του δέρματος. Επομένως, είναι σημαντικό να ξέρετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε. Εάν ο καρκίνος του δέρματος διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.

Ο Δρ. Nikita Patel, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Vitality ανέδειξε τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε για μελάνωμα.

Καρκίνος του δέρματος: Οι τρεις τύποι του

Ο καρκίνος του δέρματος περιλαμβάνει δύο βασικούς τύπους:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου δέρματος.
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ο δεύτερος πιο διαδεδομένος, που προέρχεται από τα ακανθοκύτταρα της επιδερμίδας.
Μελάνωμα, είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου δέρματος, αλλά η πιο επικίνδυνη.

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος (Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα), συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και διαγιγνώσκονται πιο συχνά.

Όταν ανιχνεύονται έγκαιρα μπορούν συχνά να θεραπευτούν πλήρως, αλλά οι πιο επιθετικές περιπτώσεις μπορεί να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και να εξαπλωθούν ακόμη στα οστά.

Από την άλλη πλευρά, ενώ το μελάνωμα είναι λιγότερο διαδεδομένο, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης και εξάπλωσης. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή το σολάριουμ είναι ένας σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος δέρματος είναι πολύ πιο κοινός στα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Τα περισσότερα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα. Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να είναι επώδυνα.

Βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα
Ξεκινούν σαν μελανιά στο δέρμα που αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και μπορεί να αιμορραγήσει μετά από έναν μικρό τραυματισμό. το οποίο μπορεί να υπάρχει για εβδομάδες, εξελισσόμενο σταδιακά για μήνες ή και χρόνια.

Αυτές οι περιοχές μπορεί να παρουσιάζουν πληγές που δεν επουλώνονται, ασυνήθιστη εμφάνιση, πόνο, κνησμό, αιμορραγία ή σχηματισμό κρούστας (κακάδι) που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες. Η επίγνωση τυχόν αλλαγών στην κανονική εμφάνιση του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών καρκίνων του δέρματος.

Μελάνωμα
Ο βασικός δείκτης του μελανώματος, είναι η εμφάνιση ενός νέου σπίλου ή αλλοιώσεις σε υπάρχοντες σπίλους. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος, το περίγραμμα ή την εμφάνιση αιμορραγίας, ανυψωμένων επιφανειών ή κρούστας.

Άτομα με πολλούς σπίλους, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ιστορικό εγκαυμάτων από τον ήλιο, χρήση ξαπλώστρας ή ενασχόληση με υπαίθρια αθλήματα όπως ιστιοπλοΐα, σέρφινγκ, ιστιοσανίδα, γκολφ ή τένις αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

Ενώ τα μελανώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, εντοπίζονται πιο συχνά στην πλάτη στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες. Είναι λιγότερο συχνά σε περιοχές που προστατεύονται από τις ακτίνες UV του ήλιου, όπως οι γλουτοί και το τριχωτό της κεφαλής. Εάν προκύψει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος εξαρτάται από τον τύπο, το στάδιο και το σημείο έκθεσης, καθώς και από ατομικές παραμέτρους του ασθενούς. Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Ακτινοθεραπεία
  • Κρυοθεραπεία: τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται με υγρό άζωτο
  • Καυτηριασμός και απόξεση
  • Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)
  • Απλή θεραπεία με αλοιφές και ειδικά διαλύματα.

Προστασία και πρόληψη

  • Η χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά, καθώς οι επιβλαβείς ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα. Προτιμήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.
  • Τα προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλα με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και πουκάμισα με μακριά μανίκια, μπορούν να παρέχουν πρόσθετη άμυνα έναντι της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Η γνώση των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος, των πρώιμων προειδοποιητικών σημείων τους και της σημασίας της προστασίας και της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
  • Η τακτική αυτοεξέταση, η άμεση ιατρική συμβουλή για ύποπτες κρεατοελιές ή δερματικές αλλοιώσεις και η άσκηση των ασφαλών για τον ήλιο συνηθειών μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό των σημαδιών.

πηγή: oloygeia.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr