Image
Σάββατο 27 Απριλίου 2024 13:45 Υγεία
 

Αν δεν θέλετε να είστε δυστυχισμένοι σε μεγάλη ηλικία, πείτε αντίο σε αυτές τις 9 καθημερινές συνήθειες

Το πέρασμα του χρόνου  είναι μία σκληρή πραγματικότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Περισσότερο από τη σωματική φθορά, υποβόσκει ο κίνδυνος της συναισθηματικής και της νοητικής κατάπτωσης.

Στην πρόληψη της φθοράς και τη διατήρηση της ζωντάνιας μας, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι καθημερινές μας συνήθειες. Δυστυχώς, πολλές από κάποιες ύπουλες συνήθειες που μπορεί να μας οδηγήσουν στη δυστυχία όταν μεγαλώσουμε, φαίνονται αθώες.

Ποιες είναι οι 10 συνήθειες που πρέπει να ξεχάσετε

  • Να παραμελείτε τη σωματική σας υγεία
  • Να παραμελείτε την ψυχική σας υγεία
  • Να κρατάτε κακίες
  • Ν’ αποφεύγετε την επίλυση των συγκρούσεων
  • Να ζείτε στον αυτόματο
  • Να βάζετε τη δουλειά πάνω απ’ όλα
  • Να θυσιάζεστε και να μην βάζετε όρια
  • Να παραμελείτε την προσωπική σας εξέλιξη
  • Να μην νιώθετε ευγνώμονες

Να παραμελείτε τη σωματική σας υγεία

Όσο πιο νέος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο ανίκητος αισθάνεται. Η παραμέλησης της σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, μπορεί στα νιάτα μας να μην φαντάζει κάτι σοβαρό. Το ανθρώπινο σώμα όμως, είναι φθαρτό. Αν διαρκώς:

  • Στερείστε τον ύπνο
  • Αμελείτε τη σωματική άσκηση
  • Τρώτε ανθυγιεινά

Ίσως είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε και να κάνετε ορισμένες αλλαγές

Η παραμέληση της σωματικής υγείας σήμερα, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, στερώντας σας τη χαρά και την ευεξία που αξίζετε. Βέβαια, δεν χρειάζεται να γίνετε φανατικός της γυμναστικής ή να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύεις. Όλα είναι ζήτημα μέτρου, συνέπειας, και υγιεινών επιλογών.

Να θυμάστε ότι ο τρόπος ζωής σας σήμερα, θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας στο μέλλον.

Πάντα να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό και φροντίδα. Σ’ αυτό άλλωστε, οφείλετε τα πάντα.

Να παραμελείτε την ψυχική σας υγεία

Εκτός από τη σωματική, εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική μας υγεία και ευημερία. Η ψυχική ισορροπία είναι καθοριστική για την ευτυχία μας.

Η παραμέληση της ψυχικής μας υγείας μπορεί να μας οδηγήσει σε:

  • Χρόνιο στρες
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Κατάθλιψη
  • Μοναξιά
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα αποτελέσματα της επιβαρυμένης ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, επιδρώντας τελικά και στη σωματική μας υγεία, όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κάνετε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία. Είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού, είτε με τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα, ή απλά μέσα από τις αγαπημένες σας συνήθειες και την καθημερινή χαλάρωση.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας δεν είναι σημάδι αδυναμίας-το αντίθετο, είναι μία πράξη δύναμης και αγάπης προς τον εαυτό. Να είστε βέβαιοι, ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί.

Να κρατάτε κακίες

Κρατώντας κακίες, αφήνουμε αυτό το πικρό συναίσθημα της σύγκρουσης να μας σιγοτρώει την ψυχή. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να κρατάμε κακία είναι σαν να κουβαλάμε συνέχεια ένα βαρύ φορτίο που μας κρατάει πίσω, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος που υποφέρει περισσότερο, δεν είναι αυτός που σας αδίκησε, αλλά εσείς που το κρατάτε μέσα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, κάτι που καταστρέφει τη σωματική και την ψυχική σας υγεία. Με άλλα λόγια, είναι ένας σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία. Αν γενικά κρατάτε κακίες, είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε, όχι για το καλό τον άλλων, αλλά για τη δική σας ευτυχία.

ΝΑ αποφεύγετε την επίλυση των συγκρούσεων

Μπορεί αρχικά ν’ ακούγεται παράδοξο, ειδικά αφού έχουμε αναλύσει πόση ζημιά δημιουργούν οι κακίες στη ζωή. Όμως, η αποφυγή των συγκρούσεων δεν είναι λύση, ούτε τελικά ο τρόπος για ν’ αποφύγουμε τον θυμό. Για την ακρίβεια, είναι το αντίθετο. Η αποφυγή των διευθετήσεων, των δυσάρεστων συζητήσεων ή των συγκρούσεων, συσσωρεύει την οργή.

Τα ανεπίλυτα ζητήματα και η ένταση συσσωρεύονται και, συν τω χρόνω, πληγώνουν την ευτυχία μας, οδηγώντας μας σε δυστυχία, σε μεγαλύτερη ηλικία. Το κλειδί είναι να μάθουμε να επιλύουμε τις διαφορές μας με υγιή τρόπο. Αυτό σημαίνει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τις ανησυχίες μας ανοιχτά κα με σεβασμό, να μην τ’ αφήνουμε να σιγοβράζουν και μας τρώνε την ψυχή. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, χωρίς να προσβάλλουμε τους άλλους. Όσο και αν, εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο, η επίλυση των συγκρούσεων την κατάλληλη στιγμή, είναι αναγκαία για την μελλοντική μας ευτυχία.

Να ζείτε στον αυτόματο

Πόσες διαδρομές έχετε κάνει και δεν τις έχετε χαρεί; Η ζωή στον αυτόματο πιλότο κάνει τη ζωή άγευστη και άχαρη και αφήνουμε τις εμπειρίες της να περνάνε από δίπλα μας ανεκμετάλλευτες. Ως έναν βαθμό, είναι φυσιολογικό να μας απορροφά η ρουτίνα, αλλά η αυτοματοποιημένη ζωή μας αδειάζει εσωτερικά και είναι κάτι για το οποίο μετανιώνουμε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μην χάνετε την ομορφιά των καθημερινών στιγμών, την ευχαρίστηση των νέων εμπειριών και την ικανοποίηση της προσωπικής ανάπτυξης.

Να βάζετε τη δουλειά πάνω απ’ όλα

Όλοι έχουμε λογαριασμούς να πληρώσουμε, υποχρεώσεις να καλύψουμε, φιλοδοξίες που θέλουμε να ικανοποιήσουμε. Όμως, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να σπαταλήσουμε τη ζωή μας.

Θα έχετε ακούσει ιστορίες ανθρώπων που έχουν φτάσει στην κορυφή της καριέρας τους αλλά κατέληξαν μόνοι. Έχουμε ακούσει όλοι ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν επαγγελματικά και καταξιώθηκαν κοινωνικά, αλλά κατέστρεψαν την υγεία τους, διέλυσαν τις σχέσεις τους και άδειασαν ψυχολογικά.

Μία νοσοκόμα παρηγορητικής φροντίδας, έχει δηλώσει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μία από τις πρώτες που μετανιώνουν οι άνθρωποι λίγο πριν τον θάνατό τους. Πολλοί άνθρωποι, της  έχουν εξομολογηθεί «μακάρι να μην δούλευα τόσο». Ας μην πέσουμε σ’ αυτήν την παγίδα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής μας.

Η ζωή άλλωστε, δεν είναι μόνο η δουλειά αλλά και η προσωπικότητά μας και οι σχέσεις μας.

Να θυσιάζεστε και να μην βάζετε όρια

Είστε απ’ τους ανθρώπους που δεν μπορείτε να βάλετε όρια, με αποτέλεσμα να φορτώνεστε δουλειά και  να επωμίζεστε καθήκοντα ακόμη και όταν «πνίγεστε»; Συχνά νιώθουμε την παρόρμηση να δεχτούμε να κάνουμε επιπλέον πράγματα, ακόμη και αν αυτό είναι εις βάρος του χρόνου και της ευημερίας μας.

Η αδιάλειπτη δέσμευση και η αδυναμία να θέσουμε όρια, μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και σε συναισθήματα θυμού, ζημιώνοντας σοβαρά την ευτυχία μας μακροπρόθεσμα.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, ποιο είναι το νόημα του να προσπαθείς διαρκώς να ευχαριστήσεις τους άλλους, όταν εσύ ο ίδιος είναι εξαντλημένος και δυστυχισμένος;

Μία αναγκαία δεξιότητα στη ζωή, είναι να μάθουμε να λέμε «όχι» και να θέτουμε όρια, προκειμένου να διατηρήσουμε την ευημερία και να προστατεύσουμε την ευτυχία μας.

Αν, μεγαλώνοντας δεν θέλετε να είστε δυστυχισμένοι, αυτό είναι κάτι που οφείλετε να κάνετε.

Να παραμελείτε την προσωπική σας εξέλιξη

Ένα από τα πιο άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν στον άνθρωπο μεγαλώνοντας, είναι να χάνει τη θέλησή τους να ζήσουν πραγματικά. Μπορεί, μεγαλώνοντας οι άνθρωποι να σταματούν να επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν νέα χόμπι και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μία τάση που μπορεί να οδηγήσει στην απελπισία και την απώλεια στόχου στη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργείτε νοοτροπία εξέλιξης. Η διαρκής ανάπτυξη και η εξέλιξη, η προσωπική ανάπτυξη, ανεξάρτητα από την ηλικία: η διαρκής επιδίωξη νέων στόχων, οι προκλήσεις, η προσπάθεια να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Νέες επιδιώξεις όπως νέα χόμπι, ενδιαφέροντα βιβλία, αποτελούν τρόπους επένδυσης στον εαυτό σας, που διατηρούν το μυαλό και το πνεύμα ζωντανό και οξυδερκές.

Μην σταματάτε να εκπλήσσετε τον εαυτό σας για όσα καταφέρνετε και όσα συνεχίζετε να μαθαίνετε!

Να μην νιώθετε ευγνώμονες

Ίσως το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό στοιχείο: μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε. Στο κυνήγι του χρήματος, της επιτυχίας και των υλικών αποκτημάτων, συχνά ξεχνάμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε. Έρευνες καταδεικνύουν ότι  η έκφραση ευγνωμοσύνης, μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ευημερία και την ευτυχία μας.

Η ευγνωμοσύνη μας κάνει να εστιάσουμε στα όσα ήδη έχουμε σήμερα, και όχι σ’ εκείνα που μας λείπουν και επιθυμούμε.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη, κρατώντας ένα ημερολόγιο ή αναλογιζόμενοι για λίγα λεπτά κάθε μέρα, όσα χαίρεστε που έχετε στη ζωή σας.

Ειδικά αν δεν το κάνετε μέχρι σήμερα, είναι καιρός ν’ αρχίσετε να χαίρεστε όσα έχετε, αφού η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει τα πράγματα ομορφότερα όσο μεγαλώνετε.

Τελικές σκέψεις: Το δικό σας σχέδιο ευτυχίας

Καταστρώνοντας το δικό σας σχέδιο ευτυχίας, έχετε στο μυαλό σας:

  • Να δημιουργείτε ισχυρές και ουσιαστικές σχέσεις
  • Να παραμένετε σωματικά και ψυχικά ενεργοί
  • Να εξακολουθείτε να μαθαίνετε να  εξελίσσεστε προσωπικά
  • Να υιοθετείτε δραστηριότητες που σας δίνουν χαρά

Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr