Image
Τρίτη 16 Απριλίου 2024 21:15 Υγεία
 

Απαραίτητη για καλή πέψη και χορταστική: Οι ειδικοί εξηγούν τους 6 λόγους που πρέπει να τρώτε βρώμη

«Τρώω βρώμη κάθε μέρα», λέει ο δερματολόγος και διατροφολόγος Dr. Christian Merkel από το Skin and Laser Center στο Μόναχο. «Για μένα είναι μια πραγματική υπερτροφή – και εντελώς υποτιμημένη».

Ομολογουμένως, πολύ λίγοι άνθρωποι θα πίστευαν ότι ο παλιός καλός χυλός θα μπορούσε να είναι ένα δημοφιλές φαγητό ευεξίας. Ωστόσο, όταν προετοιμαστεί με τον σωστό τρόπο η βρώμη είναι στην πραγματικότητα η τέλεια βάση για ένα υγιεινό πρωινό.

Επειδή κάνει καλό στην πέψη, που είναι βασικός παράγοντας για τη γενική υγεία, και σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα – και αυτοί είναι μόνο δύο από τους έξι καλούς λόγους για να τρώτε βρώμη πιο συχνά.

6 λόγοι για τους οποίους η βρώμη είναι τόσο υγιεινή – σύμφωνα με τους ειδικούς

«Η βρώμη περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, γεγονός που την κάνει πολύ καλή για υγιή πέψη», λέει η Δρ Μέρκελ. «Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και επομένως μπορεί επίσης να είναι ευεργετική κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο διατροφολόγος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Dr.Christian Merkel είναι πλούσια σε βιταμίνες. Πάνω από όλα, βιταμίνη Κ, Β1 και Β6. Επιπλέον, τη βρώμη περιέχει αντιφλεγμονώδη μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Και είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες

«Αν συγκρίνετε τις θρεπτικές αξίες διαφορετικών τύπων δημητριακών, θα διαπιστώσετε ότι οι αξίες της βρώμης είναι εξαιρετικές», λέει ο Dr.Christian Merkel. Αν και η αναλογία υδατανθράκων, τυπική για ένα δημητριακό, είναι αρκετά υψηλή στα 50 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια νιφάδων βρώμης, «η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι επίσης πολύ καλή στα 13 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια».

Είναι καλά για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Σύμφωνα με τη Dr.Merkel είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. “Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο ινσουλίνης δεν αυξάνεται γρήγορα με την κατανάλωση της βρώμης. Αντίθετα, υπάρχει μια πολύ ελαφρά, υγιής αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επομένως μακροχρόνιος κορεσμός.”

Πώς προετοιμάζετε υγιεινά τη βρώμη;

«Το κουάκερ θα ήταν κλασικό βρετανικό. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι η διαδικασία μαγειρέματος αποσυνθέτει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων», λέει ο Dr.Merkel. Ο διατροφολόγος λοιπόν συνιστά να καταναλώνετε βρώμη χωρίς μαγείρεμα. Αντίθετα, ο ειδικός προτείνει δύο άλλες παραλλαγές.

Συνταγή για βρώμη Νο 1: Overnight oats με γάλα αμυγδάλου, κουρκουμά, κανέλα και βατόμουρα
 
Κλασικά overnight oats: “Για να το κάνετε αυτό, βάλτε νιφάδες βρώμης σε ένα μικρό μπολ το βράδυ. Ρίξτε το όλο με ένα γάλα ή φυτικό ρόφημα της επιλογής σας ώστε να καλυφθούν πλήρως τα υπολείμματα βρώμης.

Προσωπικά, είμαι μεγάλος λάτρης του άγλυκου γάλακτος αμυγδάλου γιατί έχει τις καλύτερες διατροφικές αξίες από όλα τα φυτικά γάλατα και στους περισσότερους αρέσει η γεύση», λέει o Dr.Merkel. Ο ειδικός συνιστά τη βρώμη με άλλες υπερτροφές, όπως ο κουρκουμάς. «Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να κάνει το πρωινό ακόμα πιο υγιεινό». Επιπλέον προτείνει να προσθέσετε λίγη κανέλα, κυρίως για γεύση.

“Όπως υποδηλώνει το όνομα, θα πρέπει στη συνέχεια να αφήσετε τη βρώμη όλη τη νύχτα να μουλιάσει στο ψυγείο για οκτώ έως δώδεκα ώρες. Το πρωί μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια υπερτροφή με βατόμουρα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά“, λέει ο Dr.Merkel. «Αν προετοιμάζετε το πλιγούρι βρώμης σας έτσι, έχετε ένα σούπερ υγιεινό πρωινό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και, σε αντίθεση με ένα συσκευασμένο μούσλι, αυξάνει μόνο ήπια τα επίπεδα ινσουλίνης και επομένως σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: vogue.gr

Κάντε Like το daypress.gr