Νίκες κ ήττες για τις γυναίκες της Αραβ Ανοιξης
Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης και παρά την επιτυχή κατάληξη των εξεγέρσεων και τη σαφή δυναμική των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών σε άλλες, η θέση των γυναικών δεν βελτιώθηκε όσο θα περίμενε κανένας αν και οι γυναίκες έχουν μερικές μικρές νίκες.
Στη
Λιβύη που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο, οι γυναίκες θα μπορούν να καταλάβουν μόλις το 10% των εδρών της Συντακτικής Συνέλευσης της Λιβύης –δηλαδή 20 έδρες– που θα εκλεγεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με το σχέδιο εκλογικού νόμου που δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα, και ήδη προκάλεσε την οργή των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, πρέπει να είναι άνω των 25 χρονών, να μην είχαν αναλάβει υπεύθυνη θέση την περίοδο του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και να μην είχαν επωφεληθεί από το παλαιό καθεστώς για να πλουτίσουν, ή να εξασφαλίσουν εύνοιες. Η ελάχιστη ηλικία των ψηφοφόρων καθορίστηκε στα 18 έτη.
Λιβυκές ΜΚΟ αντέδρασαν αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θεωρώντας «σκανδαλώδες» το μικρό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην Συντακτική Συνέλευση, παρόλο που «αντιπροσωπεύουν σήμερα το 50% του πληθυσμού της χώρας».
Μέσα στον εμφύλιο και οι δύο πλευρές, αλλά περισσότερο οι κανταφικές δυνάμεις, κατηγορούνται ότι διέπραξαν βιασμούς έναντι της αντίπαλης παράταξης, πράξεις που συνιστούν έγκλημα πολέμου μέσα στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε.
Στη γειτονική
Αίγυπτο τα ποσοστά της εκπροσώπησης των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες παραμένουν χαμηλά.
Ειδικότερα ανάμεσα στους ανεξάρτητους υποψήφιους η εκπροσώπηση των γυναικών είναι πρακτικά μηδαμινή και ενώ οι ισλαμιστές (μετριοπαθείς και μη) πάνε πολύ καλύτερα και θα κυριαρχήσουν στο επόμενο Κοινοβούλιο το οποίο θα συντάξει και το νέο Σύνταγμα.
Οι Αιγύπτιες και αρκετές ξένες κατέβηκαν πάντως σε μεγάλους αριθμούς στην Ταχρίρ όπου υπέστησαν –πολύ περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες από τον Ιανουάριο– σεξουαλική παρενόχληση και έπεσαν θύματα σεξιστικών διακρίσεων. Ωστόσο κατάφεραν να κερδίσουν στα δικαστήρια την απαγόρευση της προσβλητικής για την αξιοππρέπειά τους εξέτασης παρθενίας στις φυλακές.
Μικρά βήματα κάνουν οι γυναίκες στη
Σαουδική Αραβία όπου κατάφεραν μόνο αυτές και μετά από μποϊκοτάζ να εργάζονται στα καταστήματα γυναικείων εσωρούχων στη χώρα, σε εφαρμογή κυβερνητικής απόφασης που ελήφθη το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα αντικαταστήσουν τους πωλητές τους με πωλήτριες: μέχρι σήμερα περισσότερες από 28.000 γυναίκες έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την πρόσληψή τους ως πωλήτριες.
Το διάταγμα αυτό θεωρείται από τους ακτιβιστές ως ένα βήμα για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία στις γυναίκες σε μία χώρα όπου μόλις πρόσφατα κέρδισαν με απόφαση του βασιλιά Αμπντάλα (για τα δεδομένα της χώρας του θεωρείται μεταρρυθμιστής) τη δυνατότητα να διορίζονται ως μέλη της συμβουλευτικής Συνέλευσης, να θέτουν υποψηφιότητα και να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Παραταύτα, ακόμα δεν επιτρέπεται στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν. και ήδη ο μεγάλος μουφτής Αμπντουλαζίζ αλ Σέιχ δήλωσε ότι η απασχόληση των γυναικών στα καταστήματα συνιστά έγκλημα και ασέβεια