Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
 

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 20:41
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης



O Αλέξης Τσίπρας είναι και επίσημα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ξανά πολιτικό όρκο, ενώ παραμένει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός από σύστασης ελληνικού κράτους.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί και να ορκιστεί το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης.

Μετά την ορκωμοσία , ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αυτή την ώρα, παραλαμβάνει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.

Τα ονόματα που ακούγονται για το σχήμα της νέα κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το πιθανότερο είναι ο κ. Καμμένος να κρατήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να έχει συνολικά έξι θέσεις στην κυβέρνηση, όπως και πριν. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένουν τα πρόσωπα.

Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, παρά την έντονη ονοματολογία για τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης, δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του και δεν πρόκειται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ρεπορτάζ, να το κάνει, πριν από την αυριανή μέρα, όταν και επισήμως θα ανακοινωθεί η σύνθεση και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τηλεφωνικά, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο στις 20:00, για την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός της χώρας.

Εφόσον έχουν συμφωνήσει με τον κ. Καμμένο, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς προαναγγελθηκε ήδη από χθες, θα ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο ότι έχει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και θα του ζητήσει να τον ορκίσει άμεσα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι συγκλονιστικές σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, ωστόσο θα έχει σημαντικές μετακινήσεις, αξιοποίηση νέων στελεχών και εκπλήξεις.

Για αρχή λέγεται ότι συζητείται η δημιουργία χαρτοφυλακίου, για την παρακολούθηση υλοποίησης του μνημονίου, ώστε να παρακολουθείται κεντρικά η όλη πρόοδος, από την οποία εξαρτώνται περίπου τα πάντα για τη χώρα και την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Οι φήμες φέρουν τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος υπήρξε και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές και χαίρει της εμπιστοσύνης τους, να αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο.

Ο κ. Χουλιαράκης συζητείται και να παραμείνει υπουργός Οικονομικών, καθώς έχει εικόνα και εμπειρία όλης της κατάστασης με την οικονομία και του προγράμματος που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ίσως στην απαιτητική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών καθίσει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει προεκλογικά ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στη θέση αυτή και είναι πιθανό να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, με το Ανάπτυξης να είναι από τις βασικές επιλογές, αφού όμως λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης του Γιώργου Σταθάκη -ίσως στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από το οποίο είναι πιθανό να φύγει ο Πάνος Σκουρλέτης με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών, εάν ο Νίκος Βούτσης κατευθυνθεί τελικά στην προεδρία της Βουλής, όπως ήταν το σχέδιο και στις εκλογές του Γενάρη, αλλά «σκάλωσε» στο ρόλο της Ζωής Κωνσταντοπούλου τότε.

Κυκλοφορεί και η σκέψη να αναλάβει την προεδρία της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης, πάντως.

Από τις εκπλήξεις του νέου σχήματος ίσως να είναι η παραμονή του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική Γιάννη Μουζάλα και η μη αξιοποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στις θέσεις που είχαν πριν τις εκλογές ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος ήταν και στην υπηρεσιακή.

Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει ως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τις θέσεις τους θα αναλάβουν και πάλι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ και ο Πάνος Κουρουμπλήςδείχνει αμετακίνητος στο Υγείας.

Ερωτηματικό υπάρχει για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι πιθανότητες μοιράζονται ανάμεσα στην παραμονή του και στην μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.

Από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι και το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά, αν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αυξημένες πιθανότητες. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί, για τη θέση «παίζει» οΚώστας Γαβρόγλου.

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλλον θα παραμείνει ο Χριστόφος Βερναρδάκης, παρότι δεν εξελέγη βουλευτής.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Όλγα Γεροβασίλη, που θεωρείται ότι πήγε καλά ως κυβερνητική εκπρόσωπος και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα που είχε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Εντός κυβερνητικού σχήματος θα είναι σίγουρα και ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ στα ονόματα που παίζουν για αξιοποίηση είναι μεταξύ άλλων και αυτά του Νίκου Φίλη, του Γιώργου Βαρεμένου, του Γιάννη Μπαλάφα, εάν φύγει από την αντιπροεδρία της Βουλής, και άλλων.

Ο Πάνος Καμμένος είναι φαβορί και πάλι για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ σίγουρες για την κυβέρνηση θεωρούνται η 'Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

madata.gr