Image
Σάββατο 30 Μαΐου 2015 08:58 Παιδί
 

Σοκάρουν οι αριθμοί για τα αγνοούμενα ανήλικα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά στις 25 Μαΐου, το «Τούνελ» αποκάλυψε για πρώτη φορά τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τους ανήλικους αλλοδαπούς που χάνονται στη χώρα μας...

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια από την από την 1 Ιανουαρίου του 2013 μέχρι αρχές Μαΐου του 2015, φέρονται να έχουν χαθεί 722 παιδιά. Από αυτά βρέθηκαν 182 ενώ 540 αναζητούνται.

Οι αριθμοί κυριολεκτικά σοκάρουν και προκαλούν ερωτήματα που ζητούν άμεσα απαντήσεις.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, εισέρχονται στην Ελλάδα και διαμένουν προσωρινά σε Κέντρα φιλοξενίας. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το πλαίσιο προστασίας που έχει δημιουργηθεί, πολλά από αυτά τα παιδιά εξαφανίζονται και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Το ΕΚΚΑ αποκαλεί σε έγγραφά του τις εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων "άτυπες φυγές". Κάποιες φορές τα παιδιά που χάνονται τηλεφωνούν στα Κέντρα που φιλοξενήθηκαν μόλις φτάσουν σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις οι ανήλικοι πέφτουν στα χέρια κυκλωμάτων διακινητών.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου επιτήδειοι εμφανίζονται σαν συγγενείς των ασυνόδευτων ανηλίκων και με πλαστά έγγραφα προσπαθούν να τα πάρουν από τις χώρους φιλοξενίας. Κυρίως πλαστογραφούν διαβατήρια κοριτσιών για να τα προωθήσουν για εκμετάλλευση σε άλλες χώρες. Η δράση των διακινητών συνεχίζεται και μετά τον εντοπισμό των ανηλίκων από τις Ελληνικές Αρχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση 22 ανήλικων Σομαλών, ανάμεσα τους και παιδιά 13 χρόνων, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είχαν συλληφθεί στην Ομόνοια για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ηλικίες των ασυνόδευτων ανηλίκων κυμαίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 15 έως 18 χρόνων, ενώ υπάρχουν και ανήλικα γύρω στην ηλικία των 10 χρόνων. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Το κράτος οφείλει να εντοπίζει τους γονείς τους και να τους τα παραδίδει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τα παιδιά προωθούνται σε ξενώνες φιλοξενίας. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία τα περισσότερα ανήλικα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο φεύγουν από τους ανοιχτούς ξενώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαθέσιμες κλίνες στους ξενώνες είναι 313, όταν τα αιτήματα για στέγαση μόνο το 2014, ανήλθαν σε 2.390.

 

anikolouli

 

 

 
Κάντε Like το daypress.gr