Image
Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 08:08 Υγεία
 

Το στρες της εργασίας επηρεάζει την καρδιά



Το ότι το στρες αναμφισβήτητα επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες. Ομως, για το θέμα του στρες της εργασίας δεν υπάρχει ανάλογη ομοφωνία. Πρόκειται για ένα θέμα πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά ερευνών.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η πνευματική εργασία προκαλεί μεγαλύτερο στρες από τη χειρωνακτική και άλλοι ότι το επάγγελμα διαφοροποιεί το στρες, π.χ. άλλο είναι το στρες του δημοσίου υπαλλήλου και άλλο του γιατρού ή του δημοσιογράφου. Ποια όμως είναι τα κοινά σημεία μιας εργασίας που δημιουργεί στρες;

Πρόσφατα, μια τεκμηριωμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» υποστηρίζει ότι όταν κάποιος κάνει μια δουλειά που είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να τη βάλει σε τάξη και να την ελέγξει, τότε προκύπτει ένας συνδυασμός ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη μιας σοβαρής καρδιοπάθειας και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνης για τη ζωή του εργαζομένου.

Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 13 ευρωπαϊκών μελετών που περιλάμβαναν περίπου 200.000 άτομα και οι οποίες κατέληξαν ότι υπήρξε αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά 23% στα άτομα εκείνα που κατατάχθηκαν στην ομάδα του αυξημένου στρες από την εργασία τους.

Ενα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα της ίδιας μελέτης είναι ότι το στρες της εργασίας ως παράγοντας κινδύνου κατατάσσεται μετά το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του στρες της εργασίας δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Τέλος, ορισμένοι άλλοι επιστημονικοί κύκλοι από τη Δανία έθεσαν το θέμα της ανασφάλειας της εργασίας υπό την έννοια του πόσο ανασφαλής αισθάνεται ο εργαζόμενος υπό τον φόβο απώλειας της εργασίας του. Το θέμα αυτό στην Ευρώπη γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο με τις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και των απολύσεων που προσλαμβάνουν μορφή επιδημίας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Με δεδομένα όλα αυτά, δεν αποτελεί αξιοπερίεργο επιστημονικά το γεγονός ενός αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή όταν ο εργοδότης ανακοινώνει την απόλυση στον εργαζόμενό του. Τελευταία, τέτοιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν και στη χώρα μας.

Το στρες ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα ορισμένα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μια σειρά νευροορμονών, με κυρίαρχες τις κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη – nor αδρεναλίνη). Οι ορμόνες αυτές θεωρούνται υπεύθυνες για τη γένεση σοβαρών αρρυθμιών της καρδιάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε απότομο σταμάτημα της λειτουργίας της (cardiac arrest).

Σε άλλες περιπτώσεις, οι νευροορμόνες συμβάλλουν στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς και τη δημιουργία θρόμβου μέσα στην αρτηρία, με τελικό αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γενικά, η καρδιακή προσβολή ύστερα από στρες, υπό τη μορφή της θανατηφόρου αρρυθμίας ή του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, δεν εξαρτάται μόνο από την ένταση του στρες αλλά από την ευαισθησία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που το υφίσταται.

Ομως, σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς ούτε την κατάσταση της υγείας ούτε το επίπεδο της ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου στο στρες μπορεί κανείς να επηρεάσει την ώρα που συμβαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός, διότι απλούστατα αυτά είναι δεδομένα.

Εκείνο που μπορεί να επηρεασθεί με φάρμακα – και ειδικότερα με τα λεγόμενα ηρεμιστικά (διαζεπάμη) – είναι το ατομικό επίπεδο ευαισθησίας, υπό την έννοια ότι με τη λήψη του ηρεμιστικού ο άνθρωπος καθίσταται περισσότερο «αναίσθητος» στο δυσάρεστο γεγονός και έτσι το γεγονός αυτό γίνεται λιγότερο επικίνδυνο.

Συμπερασματικά, το στρες της εργασίας είναι και υπαρκτό και επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα άτομα με ενεργό ή λανθάνουσα καρδιοπάθεια, δηλαδή για τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται κανένα σύμπτωμα αν και είναι καρδιοπαθείς.

Real.gr
Κάντε Like το daypress.gr