Image
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 17:40 Υγεία
 

Δεν είσαι ο εαυτός σου όταν νυστάζεις


Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία ή δεν έχουν αρκετό χρόνο για να κοιμηθούν όσο πρέπει. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν χωρίς καμία αμφιβολία ότι η έλλειψη ύπνου βλάπτει τη σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, εγκεφαλικό κ.ά., όμως ταυτόχρονα επιβαρύνει και την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ, τα άτομα που δεν απολαμβάνουν επαρκή ύπνο δυσκολεύονται ως έναν βαθμό να δουν τη ζωή με αισιοδοξία. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται σοβαρό, όμως οι ειδικοί στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν ότι η αδυναμία να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα της κατάθλιψης και μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί.

«Σε γενικές γραμμές, έχουμε την τάση να παρατηρούμε τα θετικά ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ιβάν Βάργκας, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Εστιάζουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στα θετικά, βλέπουμε όμως ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μεταβάλει αυτή την τάση».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 40 υγιείς ενήλικες, τους οποίους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες: κάποιοι συμμετέχοντες έπρεπε να παραμείνουν ξύπνιοι για 28 ώρες, ενώ οι υπόλοιποι να κοιμηθούν για ένα 8ωρο. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ σε υπολογιστή, στο οποίο έπρεπε να αναγνωρίσουν ένα χαρούμενο, ένα λυπημένο ή ένα ουδέτερο πρόσωπο. Οι ερευνητές μετρούσαν την ακρίβεια και την ταχύτητα των απαντήσεών τους προκειμένου να αξιολογήσουν πόσο παρατηρούσαν τα θετικά ή τα αρνητικά ερεθίσματα που τους παρουσιάζονταν.

Βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα, δηλαδή τα άτομα που είχαν στερηθεί τον ύπνο, είχε την τάση να μην παρατηρεί τα χαρούμενα πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να δείχνει κάποια ιδιαίτερη «προτίμηση» στα λυπημένα.

Τα νέα ευρήματα έχουν πιθανώς προεκτάσεις για τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για κατάθλιψη και/ή άγχος, καθώς διαφαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική τους υγεία. «Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται τυπικά ως η τάση να σκέφτεται και να νιώθει κανείς πιο αρνητικά ή να είναι λυπημένος, ακόμη περισσότερο όμως συνδέεται με λιγότερο θετικά συναισθήματα και με την αδυναμία να νιώσει κανείς τη χαρά» υπογραμμίζει ο Βάργκας. «Ομοίως, για κάποιον που δεν κοιμάται αρκετά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητά του να δίνει σημασία στα θετικά πράγματα, κάτι που σε βάθος χρόνου συνεπάγεται ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Cognitive Therapy and Research.

onmed

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr