Image
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 07:50 Οικονομία
 

Μακρύς και επίπονος ο δρόμος για τις αγορές


Ο δρόμος της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είναι μακρύς και δύσκολος ακόμα και τώρα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αφήγημα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, που μίλησαν στις «Ειδήσεις».

Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις αγορές, ο μόνος τρόπος να βγει η Ελλάδα στις αγορές - και αυτό αποφάσισε το Εurogroup - είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα τον τελευταίο χρόνο προγράμματος για να χτίσει "cash buffers”, δηλαδή μαξιλάρι διαθεσίμων.

Το Εurogroup, δηλαδή τα κράτη μέλη, μετά από εισήγηση των ειδικότερων στο είδος τους στην Ευρώπη, αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα λάβει άλλη μια ή δύο δόσεις, από τα υπόλοιπα 29,5 δις ευρώ που μένουν στο δανειακό πακέτο του ESM (συνολικού ύψους 86 δισ.). Τα χρήματα αυτά θα είναι πάνω από 10 δισ. και θα έχουν ως κατεύθυνση, αφενός αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό (που σήμερα είναι τιμολογημένα στα 5 δισ., αλλά υπάρχουν και ατιμολόγητες υποχρεώσεις το δημοσίου που δεν έχουν υπολογιστεί) αφετέρου το χτίσιμο του “μαξιλαριού”.

Οι αγορές “δεν πιστεύουν” και δεν εμπιστεύονται την ύπαρξη και τη διαθεσιμότητα των ποσών που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση. “Τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα”, αναφέρουν. Επιπλέον πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ίδια άποψη επικρατεί και στο ελληνικό επιτελείο της υπηρεσίας διαχείρισης δημοσίου χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Για να λάβει όμως τα χρήματα των επομένων δόσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άλλη μία ή δύο αξιολογήσεις.

Στο Συμβούλιο η αντίληψη είναι πως “η σωστή απόφαση είναι να κλείσει μια μικρή αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο, με τα υπόλοιπα και την εφαρμογή των θεμάτων που συμφωνήθηκαν στη 2η αξιολόγηση και στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου 2018 να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη και καταληκτική με στόχο να ολοκληρωθεί ως τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Στην Ελλάδα θα προσφερθεί μάλιστα και μια προληπτική γραμμή στήριξης για τα πρώτα χρόνια της εξόδου. Η Γερμανική πλευρά μάλιστα, αν και ακόμα δεν το λέει δημόσια, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι απαραίτητη - σε αντίθεση με ό,τι είχε γνωματεύσει για Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία. “Είχαμε δίκιο για τις 4 χώρες και έχουμε δίκιο και για την 5η”, αναφέρει γερμανική πηγή την οποία προσέγγισαν οι «Ειδήσεις» για σχόλιο.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στις Ειδήσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμά ότι “θα είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”. Ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει το stand by arrangement να ενεργοποιείται και εκτιμά ότι "αυτό δεν είναι καθόλου κακό και η Ελλάδα θα λάβει έτσι κι αλλιώς μια πολύ σημαντική ελάφρυνση χρέους, η οποία δεν θα επηρεάσει ούτε αυτή, ούτε τη επόμενη, ούτε τη μεθεπόμενη, ούτε την κυβέρνηση μετά από εκείνη".

Έχουμε γλιτώσει όλα τα βουνά χρέους μέχρι το 2023 και αυτά που ήταν στο 2023 θα μετακινήσαμε πέρα του 2030. Οι αγορές βλέπουν και ξέρουν πολύ καλά τι τοκοχρεολύσια έχει να πληρώνει η ελληνική πλευρά και πότε. Αυτό που θέλουν να δουν είναι σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εφαρμογή. Αν είσαι το συνταξιοδοτικό ταμείο της Καλιφόρνια και κάθεσαι πάνω σε ένα βουνό λεφτά, θα πας να τα βάλεις στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα”, σημειώνει.

Έτερη αρμόδια πηγή που μίλησε στις «Ειδήσεις» πάντως εκτιμά ότι η κίνηση με τη 13η σύνταξη πέρσι το Δεκέμβρη δεν γεμίζει τους δανειστές με εμπιστοσύνη, τώρα που είναι έτοιμοι να δώσουν λεφτά στην Ελλάδα που δεν σχετίζονται με τις δανειακές της υποχρεώσεις. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρουν, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλές. Πιο χαμηλές από ότι πολλοί υπολογίζουν.


Real.gr
Κάντε Like το daypress.gr