Image
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 11:00 Επιστήμη
 

Μηχανισμός των Αντικυθήρων στην Google για τα 115 χρόνια από την ανακάλυψη του


Την επέτειο των 115 ετών από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τιμά το Google με το σημερινό doodle του, το οποίο βλέπουν σήμερα όσοι μπαίνουν στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Google:

“Αυτή τη μέρα το 1902, ο Έλληνας αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης εξέταζε κάποια αντικείμενα από ένα ναυάγιο στα Αντικύθηρα. Το βυθισμένο ρωμαϊκό πλοίο είχε ανακαλυφθεί δύο χρόνια νωρίτερα, όμως ο Στάης ήταν ο πρώτος που παρατήρησε κάτι παράξενο χάλκινο μεταξύ των θησαυρών. Έμοιαζε σαν γρανάζι ή τροχός. Αυτό το οξειδωμένο κομμάτι μετάλλου αποδείχθηκε ότι αποτελούσε μέρος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός αρχαίου αναλογικού αστρονομικού υπολογιστή.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων κατέγραφε τις θέσεις των πλανητών, προέβλεπε σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, και σηματοδοτούσε ακόμα και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρησιμοποιείτο επίσης πιθανότατα για την χάραξη χαρτών και την πλοήγηση. Η μπροστινή του επιφάνεια συνδυάζει ζωδιακά και ηλιακά ημερολόγια, ενώ οι εγγραφές στο πίσω μέρος καταγράφουν τους κύκλους των ουράνιων σωμάτων. Υπολογιστικά μοντέλα βασισμένα στην τρισδιάστατη τομογραφία έχουν αποκαλύψει πάνω από 30 προσεγμένα γρανάζια, ευρισκόμενα σε μία ξύλινη και χάλκινη θήκη στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών.

Ο μηχανισμός είχε αρχικά χρονολογηθεί περίπου στο 85 π.Χ., όμως πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμα παλαιότερος (περίπου 150 π.Χ.). Η συσκευή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της – τα υλικά της είναι τόσο περίπλοκα όσο αυτά κάποιων ρολογιών του 18ου αιώνα.

Οι ιστορικοί εξακολουθούν να μελετούν τον σκοπό και το εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας θαυμάζουν τη λεπτή πολυπλοκότητά του. Το σημερινό doodle δείχνει πώς ένα σκουριασμένο απομεινάρι μπορεί να ανοίξει μία τεράστια πηγή γνώσης και έμπνευσης”.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr