Image
Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 16:55 Υγεία
 

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για να αδυνατίσετε πιο εύκολα


Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό, επομένως μπορούμε να την τροποποιήσουμε προς όφελός μας ώστε να αυξήσουμε τις καύσεις και να μειώσουμε –χωρίς καθόλου κόπο– το σωματικό μας βάρος!

Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε θερμοκρασίες ελαφρώς... άβολες συνδέεται με ενίσχυση του μεταβολισμού και μεγαλύτερες δαπάνες ενέργειας –δηλαδή καύση θερμίδων– συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην αντιμετώπιση μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Building Research & Information, ένα ελαφρώς δροσερό ή ελαφρώς ζεστό δωμάτιο, η θερμοκρασία του οποίου βρίσκεται έξω από τη «ζώνη άνεσης» των 21-22 βαθμών Κελσίου, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τη μεταβολική υγεία.

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η θετική επίδραση μεταφράζεται σε καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης. Έπειτα από 10 μέρες διακοπτόμενης έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη ευαισθησία των ασθενών στην ινσουλίνη σε ποσοστό που ξεπέρασε το 40%. Η έκβαση αυτή είναι συγκρίσιμη με φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της πάθησης, αναφέρει η μελέτη.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ερευνητές συνιστούν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας στα σύγχρονα κτίρια –κατοικίες και χώρους εργασίας– συνδυαστικά με παραδοσιακά μέτρα προφύλαξης ενάντια στις μεταβολικές παθήσεις, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος & σωματικό βάρος

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεταβολικά οφέλη.

Δοκιμές που πραγματοποίησαν πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λάφμπορο της Αγγλίας υπέδειξαν ότι ένα ζεστό αφρόλουτρο για μισή ώρα οδηγεί σε καύση 140 θερμίδων, αριθμός που αντιστοιχεί σε έναν χαλαρό περίπατο αντίστοιχης διάρκειας!

Από την άλλη, έχει αποδειχτεί (δείτε ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ) ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του «καλού» καφέ λίπους στο σώμα μας, το οποίο είναι μεταβολικά ενεργό και επομένως «καίει» θερμίδες.

onmed

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr