Image
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 14:10 Απόψεις
 

«Ασφυξία προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στην αγορά του Ηρακλείου»

Στην ασφυξία στην οποία οδηγεί την αγορά του ν. Ηρακλείου η ανικανότητα της Κυβέρνησης και οι συνεχείς παρατάσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος τους Ηρακλείου και όλης της Κρήτης. Την ώρα που οι τραγικές μνήμες του δεύτερου εξαμήνου του 2015 ξαναζωντανεύουν, οι επιχειρήσεις δέχονται επίθεση φόρων και εισφορών, ενώ παράλληλα οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας εξαιτίας της αβεβαιότητας που γεννούν οι ασυνάρτητες και ανεύθυνες πρακτικές της Κυβέρνησης.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επέφεραν δραματική συρρίκνωση στην επιχειρηματικότητα στο ν. Ηρακλείου. Συνολικά, 2.524 επιχειρήσεις έκλεισαν κατά την περίοδο 2015-2016. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι προκρατήσεις στον τουρισμό ανέρχονται σε 30 εκατ. τουρίστες. Άλλο ένα επίτευγμα της Κυβέρνησης: θα έχουμε τουρίστες, αλλά όχι αγορά.

Εξαιτίας της πρωτοφανούς ολιγωρίας της Κυβέρνησης και των αποδεδειγμένα καταστροφικών χειρισμών της στη β’ αξιολόγηση, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας βρίσκεται δέσμια και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις. Από τον Ιούλιο του 2015 οι τράπεζες έχουν κλειστές τις πόρτες τους για κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία, καθώς οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι υπερδιπλάσιες.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει χειροτερέψει, αφού όποιος επιχειρηματίας ζητήσει χρηματοδότηση για δάνειο κίνησης, δεν θα βρει απήχηση από τράπεζα, παρά μόνο στην περίπτωση που η εγγύηση που θα δώσει είναι πολλαπλάσια από το αιτούμενο ποσό. Η καθίζηση που έχει υποστεί η αγορά δεν έχει προηγούμενο, αφού αναστέλλονται προσωρινά ακόμη και μεγάλα στεγαστικά δάνεια, που, μέχρι τώρα, δίνονταν κυρίως σε συνεπείς πελάτες.

Περαιτέρω, επιχειρηματίες αναφέρουν ότι οι ξένοι συνέταιροί τους, όταν συζητούν συμφωνίες οι οποίες χρηματοδοτούνται με κεφάλαια από το εξωτερικό, μιλούν ξανά με όρους καλοκαίρι 2015, ζητώντας ρήτρες δραχμής και άλλες ανάλογες εξασφαλίσεις. Η ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας μετά την εμπλοκή στην αξιολόγηση προκάλεσε ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, αφού οι αποδόσεις τους εκτοξεύτηκαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, όταν διαφάνηκε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση. Οι ελπίδες χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων απομακρύνονται και η ομαλοποίηση των συνθηκών στην τραπεζική αγορά θα απαιτήσει, όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανικανότητα, η «…περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης και οι συνεχείς παρατάσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, που έπρεπε να είχε κλείσει πέρυσι, οδηγούν την αγορά σε  ασφυξία και το τραπεζικό σύστημα σε «διάλυση» και αδυναμία να ενισχύσει τον επιχειρηματικό κόσμο που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται συνεχώς σε στάση άμυνας και ανησυχητικής αναμονής.

Λόγω των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα επιδεινωθούν και οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία αλυσιδωτών επιπτώσεων, που προκαλούν επιπλέον ασφυξία, λουκέτα, απώλειες θέσεων εργασίας και νέες επισφάλειες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες δεσμεύεται να προσχωρήσει η κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων από πλευράς των τραπεζών;

2. Ποιος ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση της ασφυξίας και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά του Ηρακλείου και της Κρήτης; 

3. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για παροχή κινήτρων σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις;».

  
Πηγή: kritipress.gr
Κάντε Like το daypress.gr